wtorek, 26 lutego 2013

Kurczak w sosie pomarańczowo - imbirowym


Filety z piersi kurczaka przygotowane specjalnie dla mojej mamy. marynowane w soku z pomarańczy z dodatkiem kurkumy, curry, chili oraz charakterystycznego imbiru. 
W taki sposób przyrządzony kurczak idealnie komponuje się z dowolnie przyrządzoną sałatą, ryżem, chlebkami Naan lub pitą.
1 porcja = ok. 158 kcal


Składniki na 4 porcje

Składniki:
Pierś z kurczaka (2sztuki - 400g)
Sok pomarańczowy( 300ml) 
Świeżo starty Imbir (4 łyżki - 40g) 
Czosnek (2 ząbki – ok. 4g) 
Kurkuma (1 łyżeczka – 5g)
Biały pieprz (pół łyżeczki – 2,5g)
Miód / Syrop Klonowy ( 1 łyżka – 10g) 
Chili w proszku (1 łyżeczka – 5g)
Chili w płatkach(1 łyżeczka – 5g)
Curry (1 łyżeczka  - 5g)
Mąka ziemniaczana (1 łyżka – 10g) 
Dżem pomarańczowy (1 kopiata łyżka – ok. 15g) – ja dodałam morelowy (opcjonalnie)


 W garnku umieszczamy składniki na marynatę: sok pomarańczowy, starty imbir i czosnek, kurkumę, pieprz, miód/syrop, paprykę oraz dżem. Produkty musimy zagotować. Do kubeczka wlewamy około 4 łyżki sosu, w którym dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Zawartość kubeczka wlewamy do reszty marynaty, którą trzymać dalej na ogniu około 5 minut. Marynatę studzimy.

Pokrojonego kurczaka solimy i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą, po czym dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do lodówki na około 3 godziny lub na dłużej np. całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez około 25 minut, co pewien czas mieszając. 




3 komentarze :

  1. Robilem dokladnie co do przepisu i moim zdaniem jest troszeczke za ostra. W kolejnym wykonaniu dalem polowe lyzeczki chilli i wtedy byla idealnia. Przepis strasznie mi sie podoba i napewno czesciej bedzie goscil na moim stole ; )
    Spinka01

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że co do ostrości to już zależy od kubeczków smakowych, a każdy ma inne ;)
    Na przykładzie mojego domu dobrze się o tym przekonuję, kiedy ja i moja mama nie wyczuwamy czegokolwiek ostrego a inni popijają litrami wody ;)

    Ciesze się, że się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie danie, wczoraj właśnie w taki sposób przyrządzałam kurczaka :)
    Przepis jest oczywiście nie mój, ale Asi z Kwestii Smaku - generalnie w takich wypadkach raczej wskazane jest podanie źródła... :)

    Pozdrawiam ciepło, Nat.
    =)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly