poniedziałek, 25 lutego 2013

Nutella



W związku z tym, że nasza wersja nie zawiera orzechów nasz krem jest wyjątkowo, jak na kremy tego typu  dietetyczny. Idealnie nadaje się jako polewa na ciasta, naleśniki, różnego rodzaju placuszki lub w gęstszej wersji jako krem do kanapek, tarty lub słodkiej pizzy.


Składniki:
Proporcje jak w przepisie - porcja 100g = 101kcal

Ciemne kakao / prawdziwa czekolada w proszku (3 łyżki – 30g) - zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać
Jogurt naturalny (180g) – zależy jaką konsystencję chcemy uzyskać
Słodzik (5 tabletek)



 Kakao lub czekoladę mieszamy z wcześniej dokładnie pokruszonym słodzikiem (np. w moździerzu).
W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać dodajemy jogurt naturalny. Najlepiej dodawać go po łyżce - będziemy mieli możliwość kontrolowania konsystencji. Następnie mieszamy nasz krem jak kogiel-mogiel. Jeśli będzie on kwaśny (naturalny smak jogurtu) możemy dodać odrobinę miodu. 

1 komentarz :

Printfriendly