niedziela, 24 lutego 2013

Chana Masala - Cieciorka w sosie pomidorowym





Pikantne, hinduskie danie, które podbiło moje podniebienie. Idealnie smakuje z chlebkiem Naan, pitą lub ryżem. Poziom ostrości regulujemy według upodobań, według przepisu danie będzie naprawdę ostre, takie jak lubię ;)

Porcja 100g bez dodatków = ok. 110kcal


Składniki:
Cebula (3 sztuki - 300g )
Imbir (kawałek -ok 20g) – do smaku
Czosnek ( 6 ząbków - ok. 12g) – do smaku
Sól - do smaku
Madras masala - Curry żółte (2 kopiate łyżki – ok. 23g)
Garam masala - Curry brązowe (1,5 kopiate łyżki – ok. 18g) lub 2 kopiate łyżki curry żółtego
Pomidory krojone bez skórki ( 1 puszka – 400g)
Cieciorka (2 puszki - 800g) 
Kostka rosołowa (1 sztuka)
Papryka chili w płatkach (1 łyżka – ok. 10g) – do smaku
Papryka chili w proszku ( 1 łyżka – ok. 10g) – do smaku


Cebule obieramy oraz kroimy, po czym smażymy przez około 20 minut, dodajemy posiekany czosnek oraz  imbir.  Wciąż smażąc, dodajemy sól, curry, kostkę rosołową oraz chili i smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, chwilę potem cieciorkę. Dusimy na małym ogniu około 20min. Jeśli chcemy mieć więcej sosu wystarczy dolać odpowiednią ilość wody. Jeśli danie wyjdzie za ostre, przy podaniu wystarczy polać jogurtem  naturalnym.

Smacznego ;)

2 komentarze :

  1. Ja tez lubie dania, ktore daja solidnego kopniaka w podniebienie ;) Cos mi sie zdaje, ze to bardzo by mi smakowalo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieciorka w tym sosie jest naprawdę obłędna ;)
    Ja już jestem uzależniona od smaku ostrego i często potrawy nie przyprawione w ten sposób nie mają dla mnie smaku, więc czasem trochę niestety na tym tracę ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly