Pikantne, hinduskie
danie, które podbiło moje podniebienie. Idealnie smakuje z chlebkiem Naan, pitą lub ryżem. Poziom ostrości
regulujemy według upodobań, według przepisu danie będzie naprawdę ostre, takie
jak lubię ;)
Porcja 100g bez
dodatków = ok. 110kcal
Składniki:
Cebula (3 sztuki -
300g )
Imbir (kawałek -ok
20g) – do smaku
Czosnek ( 6 ząbków -
ok. 12g) – do smaku
Sól - do smaku
Madras masala - Curry
żółte (2 kopiate łyżki – ok. 23g)
Garam masala - Curry
brązowe (1,5 kopiate łyżki – ok. 18g) lub 2 kopiate łyżki curry żółtego
Pomidory krojone bez
skórki ( 1 puszka – 400g)
Cieciorka (2 puszki -
800g)
Kostka rosołowa (1 sztuka)
Papryka chili w
płatkach (1 łyżka – ok. 10g) – do smaku
Papryka chili w
proszku ( 1 łyżka – ok. 10g) – do smaku
Cebule obieramy oraz kroimy, po czym smażymy przez
około 20 minut, dodajemy posiekany
czosnek oraz imbir. Wciąż smażąc, dodajemy sól, curry, kostkę
rosołową oraz chili i smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając. Dodajemy
pomidory, chwilę potem cieciorkę. Dusimy na małym ogniu około 20min. Jeśli
chcemy mieć więcej sosu wystarczy dolać odpowiednią ilość wody. Jeśli danie
wyjdzie za ostre, przy podaniu wystarczy polać jogurtem naturalnym.
Smacznego ;)
Ja tez lubie dania, ktore daja solidnego kopniaka w podniebienie ;) Cos mi sie zdaje, ze to bardzo by mi smakowalo!
OdpowiedzUsuńCieciorka w tym sosie jest naprawdę obłędna ;)
OdpowiedzUsuńJa już jestem uzależniona od smaku ostrego i często potrawy nie przyprawione w ten sposób nie mają dla mnie smaku, więc czasem trochę niestety na tym tracę ;)