Jeśli lubicie kwaśne słodkości jest to przepis zdecydowanie dla Was. Na blogu pojawił się dawno temu przepis na sernik z klasycznym lemon curd (link), dziś proponuje jednak lżejszą, odświeżoną wersję curd'u bez masła.
Lemon Curd ma szerokie zastosowanie - od wypełnienia babeczek, tart i ciastek po polewy do ciast, deserów czy lodów. Curd bez masła jest lżejszy i mniej mazisty, myślę, że to jego duży atut, biorąc pod uwagę, że podajemy go jako dodatek.
W smaku obłędny - słodki i jednocześnie bardzo cytrynowy, polecam.
Przepis został wykorzystany do Brzoskwiniowego Eton Mess (link)
Przepis został wykorzystany do Brzoskwiniowego Eton Mess (link)
Składniki: mały słoiczek
sok i skórka otarta z 2 bardzo dużych cytryn lub 3 mniejszych
2 żółtka
1 jajko
180 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki wody
1 łyżeczka oleju
W garnuszku podgrzewamy wszystkie składniki na lemon curd. Stale mieszając np. trzepaczką doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 2-3 minuty.
Następnie całość miksujemy blenderem na gładki, jedwabisty krem.
Dolewamy oliwę i ponownie podgrzewamy kilka minut stale mieszając.
Sos odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do pojemniczka lub słoika.
Dolewamy oliwę i ponownie podgrzewamy kilka minut stale mieszając.
Sos odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do pojemniczka lub słoika.
Lemon curd możemy przechowywać około tygodnia w lodówce.
Smacznego :)
Curd wyszedł świetny, te drobinki oraz widoczna na zdjęciach skórka cytryny to kwestia tego, ile blendujemy sos. Można miksować długo, aż będzie bardzo jednolity i krócej, by pozostały małe kawałki skórek.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kwaśne :) piękny, słoneczny kolor :)
OdpowiedzUsuńThanks You for sharing this blog. I shared a tip Get an A-list body,
OdpowiedzUsuńhttp://fitnessmotivationtv.com/fitness/exercise/get-an-a-list-body/
Hope helpful for anyone :)