czwartek, 24 marca 2016

Lemon Curd bez masła


Jeśli lubicie kwaśne słodkości jest to przepis zdecydowanie dla Was. Na blogu pojawił się dawno temu przepis na sernik z klasycznym lemon curd (link), dziś proponuje jednak lżejszą, odświeżoną wersję curd'u bez masła. 

Lemon Curd ma szerokie zastosowanie - od wypełnienia babeczek, tart i ciastek po polewy do ciast, deserów czy lodów. Curd bez masła jest lżejszy i mniej mazisty, myślę, że to jego duży atut, biorąc pod uwagę, że podajemy go jako dodatek. 
W smaku obłędny - słodki i jednocześnie bardzo cytrynowy, polecam.

Przepis został wykorzystany do Brzoskwiniowego Eton Mess (link)

Składniki: mały słoiczek 
sok i  skórka otarta z 2 bardzo dużych cytryn lub 3 mniejszych 
2 żółtka
1 jajko 
180 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
2-3 łyżki wody
1 łyżeczka oleju 

W garnuszku podgrzewamy wszystkie składniki na lemon curd. Stale mieszając np. trzepaczką doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 2-3 minuty.  
Następnie całość miksujemy blenderem na gładki, jedwabisty krem.
Dolewamy oliwę i ponownie podgrzewamy kilka minut stale mieszając.
Sos odstawiamy do ostygnięcia, następnie przelewamy do pojemniczka lub słoika.  
Lemon curd możemy przechowywać około tygodnia w lodówce. 
Smacznego :)







4 komentarze :

  1. ogolnie fajny pomysl, ale chyba ci sie zważyło?

    OdpowiedzUsuń
  2. Curd wyszedł świetny, te drobinki oraz widoczna na zdjęciach skórka cytryny to kwestia tego, ile blendujemy sos. Można miksować długo, aż będzie bardzo jednolity i krócej, by pozostały małe kawałki skórek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kwaśne :) piękny, słoneczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks You for sharing this blog. I shared a tip Get an A-list body,
    http://fitnessmotivationtv.com/fitness/exercise/get-an-a-list-body/
    Hope helpful for anyone :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly