poniedziałek, 21 marca 2016

Bezjajeczna babka tutti frutti



Kolorowe kawałki owoców, które dostaniecie w każdym większym hipermarkecie na dziale bakalii to mój numer jednej ostatnimi czasy. Kiedy tylko je zobaczyłam, wiedziałam, ze muszę ich wypróbować w świątecznych wypiekach. 
Na pierwszy rzut poszła babka - piękna wyrośnięta babka waniliowa. Ciasto jest bardzo miękkie i wilgotne dzięki jogurtowi. Dodatek kolorowych drobinek kandyzowanych owoców sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach, z pewnością zachwyci dzieci i niejednego dorosłego. 

Składniki: 
350 g mąki pszennej 
1 ½ szklanki jogurtu naturalnego (bardzo gęstego np. greckiego) 
220 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków 
¾ łyżeczki sody oczyszczonej 
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
¾ szklanki oleju 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
nasionka z połowy laski wanilii (lub dodatkowa łyżeczka ekstraktu) 
½ łyżeczki soli 
¾ -1 szklanka mieszanki tutti frutti 
2 łyżki mleka – do posmarowania ciasta 


Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Formę lekko natłuszczamy.
Mieszankę tutti frutti dokładnie mieszamy z 1 łyżką mąki. 
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.

W misie miksera miksujemy jogurt wraz z cukrem. Dodajemy olej oraz wanilię, ponownie mieszamy. 
Następnie partiami wsypujemy przesiane składniki.  Miksujemy dokładnie, by nie pozostawić grudek w cieście. 
Dodajemy mieszankę tutti frutti i mieszamy szpatułką, do równomiernego rozprowadzenia owoców w cieście.
Masę przelewamy do przygotowanej formy i wyrównujemy. 
Ciasto pieczemy w 170*C przez około 60 – 70 minut, lub chwilę dłużej. Dwie minuty przed wyjęciem ciasta z piekarnika smarujemy je po wierzchu mlekiem i z powrotem wkładamy do piekarnika.
Ciasto może być wilgotne od owoców, ale na patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta. Jeśli podczas pieczenia wierzch zbyt się zarumieni przykrywamy ciasto folią aluminiową. 
Po upieczeniu ciasto studzimy w formie. Dowolnie dekorujemy. 
Smacznego 






Waniliowy Weekend VII Waniliowy Weekend VII

2 komentarze :

Printfriendly