poniedziałek, 4 stycznia 2016

Serniczki z mascarpone


Opakowanie mascarpone w lodówce to świetny pretekst do wykonania babeczek serowych. Powstały więc słodziutkie, wilgotne, bardzo aromatyczne serniczki z lekką nutą cytryny i wanilii. Bezproblemowo przygotujecie je w około 10 minut, gotowe będą chwilę po upieczeniu.
Ponadto zdradzę Wam, że najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, z kropelką domowej konfitury, smacznego. 


Składniki - 6-9 sztuk **
250 g zmielonego twarogu z wiaderka lub gęstego jogurtu np. greckiego
250 g mascarpone
½ szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy 
2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu z wanilii 
łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny 

*/ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 


Piekarnik nagrzewamy do 170* C. Jeśli pieczemy serniczki okrągłe – formę na babeczki wykładamy papilotkami, osobiście serniczki piekłam w formie silikonowej, bez papilotek. 

Twaróg krótko miksujemy z mascarpone i cukrami, do połączenia składników. Pojedynczo dodajemy żółtka, miksując za każdym razem, następnie dodajemy ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, dokładnie, lecz nie za długo mieszamy, by nie było grudek.  
Na koniec ubijamy białka i dodajemy je do masy serowej. Całość mieszamy trzepaczką lub łopatką. 

Masę równo rozkładamy do foremek – maksymalnie do ¾ ich wysokości.  Pieczemy koło 20-30 minut w 170*C. Po tym czasie serniczki najlepiej nakłuć patyczkiem i sprawdzić czy nie pozostają na nim grudki sera, jeśli nie – są gotowe. 
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. 

Serniczki podajemy na zimno, lub lekko ciepłe. 





3 komentarze :

Printfriendly