poniedziałek, 18 stycznia 2016

Rogaliki drożdżowe z czekoladą


Puszyste, delikatne i cudownie pachnące rogaliki, o smaku jaki kojarzy się ze wszystkim co najlepsze. Jest to zdecydowanie znakomity przepis, rogaliki wyszły mięciutkie i pyszne.  
Nie sposób było powstrzymać się przed zjedzeniem ich tuż po wyjęciu z piekarnika, popijając zimnym mlekiem. 

Warto wracać do babcinych receptur. Dzięki ubijaniu jajek z cukrem ciasto jest lżejsze i bardziej delikatne. Co prawda wyrabiając je będzie dość luźne i może się kleić do rąk jeśli wyrabiacie je ręcznie, ale to nic złego - im luźniejsze ciasto przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu.
Rogaliki będą świetną alternatywą dla smażonych w głębokim tłuszczu pączków w Tłusty Czwartek :)


 Składniki - 24 sztuki 
550 g mąki 
200 ml mleka
80 g świeżych drożdży
2 jajka 
½  szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
ekstrakt waniliowy
100 g masła
1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo: 
ulubiona czekolada
4 łyżki mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia

Do kubka rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, około 60 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka  i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru. 
Dodajemy 2 łyżki mąki, ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 10-15 minut.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem oraz ekstraktem z wanilii na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, resztę pozostałego ciepłego mleka i przesianej mąki oraz roztopione, przestudzone masło. 
Wyrabiamy gładkie, dość luźne ciasto - najlepiej mikserem przy pomocy haka, gdyż ciasto będzie się lekko kleiło, lub ręcznie jeśli nie posiadacie takiego sprzętu. 
Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę – do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachy z piekarnika wykładamy pergaminem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie nadając ciastu kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. 
U podstawy każdego trójkąta układamy kostkę czekolady. Zwijamy od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika – zapobiegnie to ich rozwijaniu podczas pieczenia.
Rogaliki układamy na przygotowanych blachach po około 8-9 sztuk na każdej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do odpoczęcia na około 30 minut.
Przed samym pieczeniem każdy rogalik smarujemy mlekiem. 
Pieczemy w 180*C około 15 minut, uważając, by ich za bardzo nie spiec. 
Tuż przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego : )






2 komentarze :

  1. Przepyszne, rzeczywiscie trudno im sie oprzec.Tylko ze następnym razem dodam nutelli zamiast czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly