Puszyste, delikatne i cudownie pachnące rogaliki, o smaku jaki kojarzy się ze wszystkim co najlepsze. Jest to zdecydowanie znakomity przepis, rogaliki wyszły mięciutkie i pyszne.
Nie sposób było powstrzymać się przed zjedzeniem ich tuż po wyjęciu z piekarnika, popijając zimnym mlekiem.
Warto wracać do babcinych receptur. Dzięki ubijaniu jajek z cukrem ciasto jest lżejsze i bardziej delikatne. Co prawda wyrabiając je będzie dość luźne i może się kleić do rąk jeśli wyrabiacie je ręcznie, ale to nic złego - im luźniejsze ciasto przed wyrastaniem, tym delikatniejsze i dłużej świeże po upieczeniu.
Rogaliki będą świetną alternatywą dla smażonych w głębokim tłuszczu pączków w Tłusty Czwartek :)
Rogaliki będą świetną alternatywą dla smażonych w głębokim tłuszczu pączków w Tłusty Czwartek :)
Składniki - 24 sztuki
550 g mąki
200 ml mleka
80 g świeżych drożdży
2 jajka
½ szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
ekstrakt waniliowy
100 g masła
1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
ulubiona czekolada
4 łyżki mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia
Do kubka rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, około 60 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru.
Dodajemy 2 łyżki mąki, ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 10-15 minut.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem oraz ekstraktem z wanilii na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, resztę pozostałego ciepłego mleka i przesianej mąki oraz roztopione, przestudzone masło.
Wyrabiamy gładkie, dość luźne ciasto - najlepiej mikserem przy pomocy haka, gdyż ciasto będzie się lekko kleiło, lub ręcznie jeśli nie posiadacie takiego sprzętu.
Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę – do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachy z piekarnika wykładamy pergaminem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie nadając ciastu kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów.
U podstawy każdego trójkąta układamy kostkę czekolady. Zwijamy od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika – zapobiegnie to ich rozwijaniu podczas pieczenia.
Rogaliki układamy na przygotowanych blachach po około 8-9 sztuk na każdej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do odpoczęcia na około 30 minut.
Przed samym pieczeniem każdy rogalik smarujemy mlekiem.
Pieczemy w 180*C około 15 minut, uważając, by ich za bardzo nie spiec.
Tuż przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego : )
Przepyszne, rzeczywiscie trudno im sie oprzec.Tylko ze następnym razem dodam nutelli zamiast czekolady:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń