Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z nadzieniem cynamonowym. Podstawowy przepis znajdziecie TUTAJ, dziś jednak proponuje Wam jego odmienioną wersję - pomarańczową z orzechami. W tym wypieku znajduje się wszystko, czego używa się najczęściej do jesiennych wypieków - orzechy, cynamon, pomarańcze, miód. Ciasto pięknie pachnie, w środku pulchne, z zewnątrz posiada chrupiącą skórkę i wspaniałą glazurę pomarańczową.
Możecie je przygotować na deser czy na śniadanie, będzie pysznie!
Składniki:
300 g mąki pszennej
120 ml ciepłego mleka
30 g roztopionego masła
1 łyżka miodu
1 żółtko
8 g drożdży w proszku ( 15 g świeżych
drożdży)
½ łyżeczki soli
skórka otarta z jednej pomarańczy
Nadzienie:
50 g miękkiego masła
50 g posiekanych drobno orzechów
4 łyżki cukru
1 łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki miodu
2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (dostaniecie ją sklepach internetowych) –
można zastąpić aromatem i sokiem pomarańczowym
Drożdże i miód mieszamy w ciepłym mleku.
Mąkę umieszczamy w misie, dodajemy pozostałe składniki - masło, żółtko, skórkę
pomarańczową i sól, a na końcu mieszankę z mlekiem. Ciasto wyrabiamy około 6 - 8
minut - hakiem miksera lub ręcznie.
Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto
podwoi swoją objętość – u mnie do godziny.
Blat lub matę silikonową oprószamy lekko mąką. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto
na prostokąt około 30 x 40cm.
Miękkie masło (nie roztopione) mieszamy z cynamonem i
cukrem, aż otrzymamy gładką konsystencję. Masę rozsmarowujemy równomiernie na
cieście (odkładamy łyżkę nadzienia na później), pozostawiając kilka centymetrów
z jednego dłuższego boku i posypujemy orzechami.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższej strony, zaczynając od tej z nadzieniem rozsmarowanym po brzegi.
Powstały rulon rozcinamy wzdłuż na pół – pozostawiając na jednym końcu część
ciasta razem.
Części te oplatamy wokół siebie. Tworzymy koło i sklejamy oba końce ciasta.
Warkocz przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 30 minut.
Tuż przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy resztą nadzienia. Pieczemy
przez 20 minut w temperaturze 200*C, a następnie 15 minut w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do przestudzenia.
Kringel smarujemy rozpuszczonym miodem wymieszanym z wodą z kwiatu pomarańczy.
Podajemy wystudzony lub lekko ciepły, smacznego.
O matko ! to tak apetycznie wyglada,że zjadłabym ekran !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCynamon! Wygląda cudownie, ciekawe jesteśmy jak smakuje ^^
OdpowiedzUsuńW tym momencie żałuję, że nie mogę jeść pszenicy - to wygląda tak smakowicie, że zjadłabym swój monitor! :)
OdpowiedzUsuńBył naprawdę pyszny. Może powinnaś spróbować z innymi mąkami?, niestety metodą prób i błędów. Mąka nie powinna być zbyt ciężka, aby ciasto urosło.
UsuńZnalazłam listę mąk bez pszenicy - http://www.wheat-free.org/wheat-free-gluten-free-alternative-flours.html
Ale to musi pięknie pachnieć! :)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie, chyba pokuszę się i zrobię :) W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSliczny!!!! Zjadlabym od razu !
OdpowiedzUsuńSliczny!!!! Zjadlabym od razu !
OdpowiedzUsuń