Sernik w klimacie jesienno zimowym. Cynamon, powidła śliwkowe, czekolada. Pycha.
Masa serowa na spodzie z biszkoptów jest bardzo delikatna, wilgotna.
Przepis powstał jako modyfikacja przepisu na sernik light - masa przygotowana została z jogurtów i lekkich serków, używamy tylko dwóch jajek a ilość cukru możecie jeszcze bardziej zredukować zamieniając jego część na słodzik.
Smaki świetnie się łączą, ciasto nie jest zbyt słodkie, więc spróbujcie masy i w razie potrzeby użyjcie więcej cukru.
Składniki – forma 24 cm
Spód:
190 g pokruszonych biszkoptów
125 g masła
Masa serowa:
960 g lekkiego serka np. homogenizowanego (temperatura pokojowa)
4 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego (1100 g)
280 g cukru
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
jeden mały budyń waniliowy bez cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ponadto:
50 g czekolady
około 300 g powideł śliwkowych
50 ml mleka
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem.
Ciasteczka miksujemy w robocie kuchennym z dodatkiem rozpuszczonego masła, aż otrzymamy konsystencję mokrego piasku.
Masą ciasteczkową równomiernie wykładamy dno formy i dokładnie ją dociskamy.
Robot kuchenny czyścimy. Wkładamy do niego serek, jogurt, cukier i ekstrakt z wanilii. Miksujemy około 2-3 minut, aż otrzymamy gładką konsystencję.
Wbijamy jajka, jedno po drugim, krótko miksując za każdym razem.
Na koniec dodajemy cynamon i jeśli używamy to budyń. Dokładnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na masę ciasteczkową w formie. Pieczemy około 80 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka – idealnie suchy nie będzie, leż nie może być na nim surowej masy serowej.
Drzwiczki piekarnika uchylamy, sernik zostawiamy w nim około 1,5 godziny, następnie studzimy na kratce.
Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy powidła oraz 3-4 łyżki mleka, w zależności od pożądanej konsystencji masy. Po jej lekkim przestudzeniu rozprowadzamy równomiernie na serniku, który ponownie chowamy do lodówki na około godzinę – do stężenia polewy.
Smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Z powodzeniem mógłby robić za tort... :)
OdpowiedzUsuńpisząc "serek", masz na myśli serek homogenizowany czy lekki biały ser (np. specjalnie przygotowywany ser do serników, o lżejszej konsystencji)?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej serek, użyłam w większości homogenizowanego naturalnego plus jeden waniliowy. Może być równiez philadelphia light lub inny tego typu serek.
UsuńPozdrawiam