sobota, 28 listopada 2015

Lekki sernik z cynamonem, powidłami i czekoladą


Sernik w klimacie jesienno zimowym. Cynamon, powidła śliwkowe, czekolada. Pycha. 
Masa serowa na spodzie z biszkoptów jest bardzo delikatna, wilgotna. 

Przepis powstał jako modyfikacja przepisu na sernik light - masa przygotowana została z jogurtów i lekkich serków, używamy tylko dwóch jajek a ilość cukru możecie jeszcze bardziej zredukować zamieniając jego część na słodzik. 

Smaki świetnie się łączą, ciasto nie jest zbyt słodkie, więc spróbujcie masy i w razie potrzeby użyjcie więcej cukru. 


Składniki – forma 24 cm 
Spód: 
190 g pokruszonych biszkoptów 
125 g masła 
Masa serowa: 
960 g lekkiego serka np. homogenizowanego (temperatura pokojowa) 
4 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego (1100 g) 
280 g cukru 
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
2 jajka 
jeden mały budyń waniliowy bez cukru
1 łyżeczka cynamonu 
Ponadto:
50 g czekolady 
około 300 g powideł śliwkowych 
50 ml mleka 


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem. 

Ciasteczka miksujemy w robocie kuchennym z dodatkiem rozpuszczonego masła, aż otrzymamy konsystencję mokrego piasku. 
Masą ciasteczkową równomiernie wykładamy dno formy i dokładnie ją dociskamy. 
Robot kuchenny czyścimy. Wkładamy do niego serek, jogurt, cukier i ekstrakt z wanilii. Miksujemy około 2-3 minut, aż otrzymamy gładką konsystencję. 
Wbijamy jajka, jedno po drugim, krótko miksując za każdym razem.
Na koniec dodajemy cynamon i jeśli używamy to budyń. Dokładnie mieszamy. 

Masę serową wylewamy na masę ciasteczkową w formie. Pieczemy około 80 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka – idealnie suchy nie będzie, leż nie może być na nim surowej masy serowej. 
Drzwiczki piekarnika uchylamy, sernik zostawiamy w nim około 1,5 godziny, następnie studzimy na kratce.  
Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na całą noc. 
Czekoladę rozpuszczamy w  kąpieli wodnej. Dodajemy powidła oraz 3-4 łyżki mleka, w zależności od pożądanej konsystencji masy. Po jej lekkim przestudzeniu rozprowadzamy równomiernie na serniku, który ponownie chowamy do lodówki na około godzinę – do stężenia polewy. 





Jesienne słodkości!

5 komentarzy :

  1. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Z powodzeniem mógłby robić za tort... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pisząc "serek", masz na myśli serek homogenizowany czy lekki biały ser (np. specjalnie przygotowywany ser do serników, o lżejszej konsystencji)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej serek, użyłam w większości homogenizowanego naturalnego plus jeden waniliowy. Może być równiez philadelphia light lub inny tego typu serek.
      Pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly