niedziela, 2 lutego 2014

Tiramisu na biszkopcie


Przepyszne ciasto, mocno wilgotne, nasączone kawą i alkoholem, rozpływające się w ustach.
Wspaniała odmiana po świątecznych wypiekach – jest lekkie i mało słodkie.
Wykonane w wersji tortowej, będzie wspaniałym zwieńczeniem każdej uroczystości i jestem pewna, że wszystkim posmakuje.


Składniki (24 x 24 cm)
Biszkopt: ewentualnie ok 500 g biszkoptów, jednak polecam własny wypiek:
8 jajek
ok 150 g cukru (lub więcej do smaku)
200 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
Krem:
500 g serka mascarpone
500 g śmietany 30% lub 36%
ok. 50 g cukru pudru (lub więcej do smaku)
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości gorącej wody
Do nasączenia:
260 ml bardzo mocnej kawy + 60 ml spirytusu
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady, startej na tartce na dużych oczkach
4 łyżki kawy rozpuszczalnej

UWAGA: Możemy upiec jeden biszkopt według poniższych wskazówek i następnie przekroić go na 4 blaty lub upiec dwa biszkopty, każdy z nich podzielić na pół (ja tak zrobiłam). Dzielimy wtedy składniki na pół: 4 jajka, ok. 70 g cukru, 100 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 2 łyżki kawy.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po kolei żółtka, wciąż ubijając.
Do miski przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kawą. Składniki mieszamy na wolnych obrotach.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut lub najlepiej do tzw. suchego patyczka (jeśli pieczemy 2 biszkopty około 15-20 min każdy). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, następnie dzielimy na blaty.

Krem:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy serek mascarpone oraz żelatynę i miksujemy chwilę na wolnych obrotach do połączenia składników.

Wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ¼ mieszanki kawy i alkoholu, następnie wykładamy ¼ kremu i posypujemy ¼ mieszanki wiórków czekolady i kawy.
Z następnymi blatami postępujemy analogicznie:
drugi blat – 1/3 kawy – 1/3 kremu – 1/3 wiórków
trzeci blat – ½ kawy – ½ kremu – ½ wiórków
Kładziemy ostatni blat biszkoptu, nasączamy resztą kawy. Wierzch ciasta oraz boki smarujemy resztą kremu i całość posypujemy wiórkami.

Ciasto przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego.




Mascarpone Karnawał 2014

11 komentarzy :

  1. Mmmm ... uwielbiam tiramisu ,a w takim wydaniu to już w ogóle ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze robiłam tiramisu z kupnymi biszkoptami, ale ten przepis wygląda znacznie bardziej apetycznie i ekonomicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienity blog :-)
    Zapraszam również do mnie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to ! <3 gdyby nie to, że jestem na diecie to z chęcią bym schrupała ;)


    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. NASZE ULUBIONE CIASTO :)))))
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do wzięcia udziału w nowej akcji kulinarnej na durszlaku: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/tiramisu-na-sto-sposobow. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tiramisu pieklam w sobote na chrzest mojej wnuczki, troche sie obawialam bo robilam pierwszy raz z tego przepisu. Wyszlo pyszne wysokie wszystkim bardzo, bardzo smakowalo, zamiast spirytusu dodalam likier. Wyglad tez super polecam i dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo bardzo się cieszę, że smakowało :) Z likierem było pewnie jeszcze lepsze :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Witam ja zamiast spirytusu dodałam Amaretto wyszło pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly