środa, 25 listopada 2015

Odwrócone ciasto z karmelizowanymi bananami



Czy są tu fani chlebków bananowych? Ten jest zdecydowanie wyjątkowy. Ciasto jest wilgotne, lecz nie ciężkie, bardzo aromatyczne, z dodatkiem mielonych orzechów. Na wierzchu znajdują się karmelizowane banany z ciemnym cukrze. Chlebek smakuje wspaniale na ciepło gałką lodów. 
Do ciasta świetnie nadają się lekko przejrzałe banany, nie mogą się jednak rozpadać, by zachowały swój kształt.


Składniki: forma 10 x 20 cm **
130 g masła 
120 g cukru
120 g mąki 
50 g zmielonych i podprażonych orzechów 
3 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
2 dojrzałe banany 
50 g ciemnego cukru Muscovado 
20 g miękkiego masła 

**/ Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko mąką. 

Ciemny cukier dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Masę równomiernie rozprowadzamy po dnie formy.
Przy pomocy miksera masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy, aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy podprażone i wystudzone orzechy oraz ekstrakt z wanilii, po krótkim zmiksowaniu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy na niskich obrotach, do uzyskania jednolitej masy. 

Banany obieramy, każdy z nich dzielimy na trzy części wzdłuż. Układamy je na maśle z cukrem w formie. Ciasto wylewamy równomiernie na banany. 

Pieczemy 50 minut w temperaturze 170*C. Po wyjęciu z piekarnika odcinamy górkę z ciasta i jeszcze ciepłe odwracamy do góry nogami. Smacznego. 




Jesienne słodkości!

3 komentarze :

Printfriendly