sobota, 21 listopada 2015

Kringel estoński z pomarańczą i orzechami


Kringel estoński, czyli wieniec drożdżowy z nadzieniem cynamonowym. Podstawowy przepis znajdziecie TUTAJ, dziś jednak proponuje Wam jego odmienioną wersję - pomarańczową z orzechami. W tym wypieku znajduje się wszystko, czego używa się najczęściej do jesiennych wypieków - orzechy, cynamon, pomarańcze, miód. Ciasto pięknie pachnie, w środku pulchne, z zewnątrz posiada chrupiącą skórkę i wspaniałą glazurę pomarańczową.
Możecie je przygotować na deser czy na śniadanie, będzie pysznie!


Składniki: 
300 g mąki pszennej 
120 ml ciepłego mleka 
30 g roztopionego masła 
1 łyżka miodu
1 żółtko
8 g drożdży w proszku (  15 g świeżych drożdży)
½ łyżeczki soli 
skórka otarta z jednej pomarańczy 
Nadzienie: 
50 g miękkiego masła 
50 g posiekanych drobno orzechów 
4 łyżki cukru 
1 łyżka mielonego cynamonu 
2 łyżki miodu
2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (dostaniecie ją sklepach internetowych) – można zastąpić aromatem i sokiem pomarańczowym


Drożdże i miód mieszamy w ciepłym mleku.  
Mąkę umieszczamy w misie, dodajemy pozostałe składniki - masło, żółtko, skórkę pomarańczową i sól, a na końcu mieszankę z mlekiem. Ciasto wyrabiamy około 6 - 8 minut  - hakiem miksera lub ręcznie. Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość – u mnie do godziny.  

Blat lub matę silikonową oprószamy lekko mąką. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt około 30 x 40cm.
Miękkie masło (nie roztopione) mieszamy z cynamonem i cukrem, aż otrzymamy gładką konsystencję. Masę rozsmarowujemy równomiernie na cieście (odkładamy łyżkę nadzienia na później), pozostawiając kilka centymetrów z jednego dłuższego boku i posypujemy orzechami.  


Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższej strony, zaczynając od tej z nadzieniem rozsmarowanym po brzegi. 
Powstały rulon rozcinamy wzdłuż na pół – pozostawiając na jednym końcu część ciasta razem. 
Części te oplatamy wokół siebie. Tworzymy koło i sklejamy oba końce ciasta. 
Warkocz przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

Tuż przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy resztą nadzienia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200*C, a następnie 15 minut w temperaturze 180*C. 
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do przestudzenia. 
Kringel smarujemy rozpuszczonym miodem wymieszanym z wodą z kwiatu pomarańczy. 
Podajemy wystudzony lub lekko ciepły, smacznego. 








Jesienne słodkości!

9 komentarzy :

  1. O matko ! to tak apetycznie wyglada,że zjadłabym ekran !

    OdpowiedzUsuń
  2. Cynamon! Wygląda cudownie, ciekawe jesteśmy jak smakuje ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym momencie żałuję, że nie mogę jeść pszenicy - to wygląda tak smakowicie, że zjadłabym swój monitor! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był naprawdę pyszny. Może powinnaś spróbować z innymi mąkami?, niestety metodą prób i błędów. Mąka nie powinna być zbyt ciężka, aby ciasto urosło.
      Znalazłam listę mąk bez pszenicy - http://www.wheat-free.org/wheat-free-gluten-free-alternative-flours.html

      Usuń
  4. Ale to musi pięknie pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda znakomicie, chyba pokuszę się i zrobię :) W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly