Wspaniałe ciasto czekoladowe pełne migdałowego aromatu Amaretto i słodkich gruszek. Wszyscy miłośnicy czekolady i gruszek powinni być w pełni usatysfakcjonowani - wilgotne i miękkie, bogato z aromatyzowane ciasto, gruszki o lekkim waniliowym zapachu i błyszcząca, gęsta polewa z czekolady. To ciasto to prawdziwa bomba, najlepiej smakuje z dobrą gorzką herbatą lub mlekiem!
Składniki – tortownica 22 cm
Gruszki:
5 dużych gruszek
750 ml wody
150 g cukru
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
Ciasto czekoladowe:
150 g gorzkiej czekolady (70%)
50 ml amaretto
120 g miękkiego masła
120 g cukru
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
20 g mąki pszennej
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
60 ml śmietany kremówki
25 ml amaretto
W garnku, doprowadzamy do wrzenia wodę, cukier, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
Trzymając za ogonek obieramy gruszki, od spodu wyjmujemy łyżeczką lub nożykiem gniazdo i ścinamy gruszkę tak by równo stała – nie usuwamy ogonka.
Gruszki zanurzamy w syropie i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę wykładamy pergaminem.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem alkoholu.
Miękkie masło ubijamy z cukrem na puszysty krem. Nadal ubijając dodajemy pojedynczo jajka, następnie rozpuszczoną czekoladę i dobrze mieszamy składniki.
Na koniec dodajemy mąkę migdałową, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie łączymy składniki, ciasto wlewamy do formy.
Gruszki odsączamy z syropu, umieszczamy je w cieście wciskając do samego dna.
Ciasto pieczemy w 180*C przez około 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kremówką, na końcu dodajemy amaretto. Gotową polewę rozprowadzamy na przestudzonym cieście.
wygląda niesamowicie, a po przekroju jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńZapraszam bardzo serdecznie do mnie :
http://rategazelle.blogspot.com/
wspaniałe zdjęcia!!! obśliniłam sie na widok tego ciacha i tej polewy... :)
OdpowiedzUsuńKusisz, och kusisz. Właśnie dostałam śliniotoku :)
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto wygląda po prostu obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! *.*