wtorek, 4 sierpnia 2015

Krajanka wiśniowa z kruszonką orzechową


Pyszne ciasto na kruchym, delikatnym spodzie z umiarkowaną ilością słodyczy w postaci masła orzechowego oraz łamiącą smaki kwaśniejszą wiśnią. Połączenie to smakuje równie wspaniale z dodatkiem gruszek, jagód czy śliwek. Ciasta o różnorodnych teksturach cieszą się dużym powodzeniem, a ta krajanka z aromatyczną kruszonką z dodatkiem chrupiących migdałów jest tego najlepszym przykładem. Kruszonkę możecie wykonać na dwa sposoby, lecz jako wielka fanka masła orzechowego zdecydowanie polecam tę pierwszą :)



Składniki - średniego rozmiaru formy na tarty

Spód:
230 g mąki
50 g cukru pudru
1 łyżka śmietany
100 g miękkiego masła
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
600 g wiśni, świeżych lub mrożonych
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
75 g zimnego masła orzechowego (jeśli posiadacie migdałowe to zdecydowanie polecam) ***
60 g posiekanych prażonych migdałów
60 g mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
1 kopiata łyżeczka cukru pudru
szczypta soli


*/ kruszonkę możemy również wykonać z klasycznego masła. Dodajemy wtedy do masy łyżkę ciemnego kakao i łyżeczkę cukru pudru.


Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i mieszamy na gładką masę.
Do masła przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączymy składniki w kulę, owijamy ją folią spożywczą i chowamy do lodówki na 15 minut.

Formę smarujemy masłem. Następnie ciasto rozwałkowujemy na średnią grubość - około 7-8 mm i dopasowujemy do formy np. ręcznie. Posypujemy równomiernie skrobią ziemniaczaną.

Jeśli używamy wiśni mrożonych, wcześniej je rozmrażamy, a następnie delikatnie ściskamy by usunąć nadmiar soku. Gotowe owoce rozkładamy na cieście.

Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce np. przy pomocy widelca. Grudkowatym ciastem posypujemy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu kroimy je na kawałki.  Równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło.





Letnie owoce Uczta pod gołym niebem Z dziećmi i dla dzieci

4 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam takiej krajanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda fantastycznie! :)
    Pięknie zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciężko byłoby przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly