wtorek, 21 lipca 2015

Babeczki z jagodami


Mięciutkie babeczki jagodowe o wspaniałym zapachu i smaku. Mają lekko maślany zapach,  czuć też wanilię. Lekko oprószone cukrem pudrem rozpływają się w ustach.



Składniki - około 15 sztuk
200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
150 g cukru
3 jajka
3 łyżki rumu
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g jagód lub borówek amerykańskich



Masło rozpuszczamy. Pędzelkiem rozprowadzamy odrobinę w każdej z foremek. Resztę masła chowamy do lodówki, by przestygło.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.  

Żółtka ucieramy razem z cukrem i wanilią, pod koniec dodajemy rum. Ucieramy, aż powstanie jasna, puszysta masa.

Dodajemy roztopione i przestudzone masło, dokładnie mieszamy. Następnie do miski ze składnikami przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie, łączymy składniki mikserem.

Białka ubijamy i dodajemy do ciasta, całość delikatnie mieszając łopatką. Na koniec dodajemy owoce.

Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy około 45 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.





Piknik Z dziećmi i dla dzieci Uczta pod gołym niebem

8 komentarzy :

  1. Ależ one smakowicie wyglądają! :)
    Z pewnością są pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie smakołyki to lubię :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jagody. Mogę dostać jedną babeczkę?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiały być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealnie letnie...
    W sam raz do parku...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly