Mięciutkie babeczki jagodowe o wspaniałym zapachu i smaku. Mają lekko maślany zapach, czuć też wanilię. Lekko oprószone cukrem pudrem rozpływają się w ustach.
Składniki - około 15 sztuk
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
150 g cukru
3 jajka
3 łyżki rumu
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g jagód lub borówek amerykańskich
Masło rozpuszczamy. Pędzelkiem rozprowadzamy odrobinę w każdej z foremek. Resztę masła chowamy do lodówki, by przestygło.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Żółtka ucieramy razem z cukrem i wanilią, pod koniec dodajemy rum. Ucieramy, aż powstanie jasna, puszysta masa.
Dodajemy roztopione i przestudzone masło, dokładnie mieszamy. Następnie do miski ze składnikami przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie, łączymy składniki mikserem.
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta, całość delikatnie mieszając łopatką. Na koniec dodajemy owoce.
Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy około 45 minut w 180*C, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ależ one smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością są pyszne! :D
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńTakie smakołyki to lubię :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody. Mogę dostać jedną babeczkę?
OdpowiedzUsuńPrzesmaczne :)
OdpowiedzUsuńMniam! Jakie urocze;)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńIdealnie letnie...
OdpowiedzUsuńW sam raz do parku...
:)
Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl