Miękkie, pełne rodzynek ciastka owsiane z delikatnym, lecz
wyczuwalnym aromatem miodu maliowego. Smakują wspaniale zaraz po upieczeniu,
jak i po kilku dniach w szczelnym zamknięciu. Zdrowe ciasteczka w zupełności
zaspokajają chęć na ‘coś słodkiego’.
Składniki – 1,5 blachy
100 g płatków owsianych
90 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżki niesolonego masła lub oleju kokosowego, rozpuszczone
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki miodu malinowego
100 g rodzynek, sparzonych
Płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, soda
oczyszczoną, cynamonem oraz solą.
W misce od miksera ucieramy masło, jajko oraz wanilię. Dodajemy miód.
Powoli dosypujemy suche składniki, mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i odstawiamy na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C, a blachy wykładamy papierem
do pieczenia.
Formujemy średniej wielkości i grubości ciastka. Pieczemy w
180*C przez 10-15 minut.
Pozostawiamy na blasze na 10 minut, następnie przenosimy ciastka na kratkę do
ostudzenia.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiane ciacha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód malinowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziecio-przyjazne!
OdpowiedzUsuńW sam raz na przekaske po zabawie!
Zapamietuje do wykorzystania.
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl