piątek, 24 lipca 2015

Ciastka owsiane z rodzynkami i miodem malinowym


Miękkie, pełne rodzynek ciastka owsiane z delikatnym, lecz wyczuwalnym aromatem miodu maliowego. Smakują wspaniale zaraz po upieczeniu, jak i po kilku dniach w szczelnym zamknięciu. Zdrowe ciasteczka w zupełności zaspokajają chęć na ‘coś słodkiego’.



Składniki – 1,5 blachy

100 g płatków owsianych 
90 g mąki pełnoziarnistej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżeczka cynamonu 
szczypta soli 
2 łyżki niesolonego masła lub oleju kokosowego, rozpuszczone 
1 duże jajko 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
½ szklanki miodu malinowego 
100 g rodzynek, sparzonych



Płatki owsiane mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, soda oczyszczoną, cynamonem oraz solą. 

W misce od miksera ucieramy masło, jajko oraz wanilię. Dodajemy miód. 
Powoli dosypujemy suche składniki, mieszamy do połączenia składników. 
Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i odstawiamy na około 30 minut.


Piekarnik nagrzewamy do 180*C, a blachy wykładamy papierem do pieczenia.


Formujemy średniej wielkości i grubości ciastka. Pieczemy w 180*C przez 10-15 minut. 
Pozostawiamy na blasze na 10 minut, następnie przenosimy ciastka na kratkę do ostudzenia. 







Uczta pod gołym niebem Piknik Z dziećmi i dla dzieci

4 komentarze :

  1. Uwielbiam owsiane ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziecio-przyjazne!
    W sam raz na przekaske po zabawie!
    Zapamietuje do wykorzystania.
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly