Idealny na lato, lekki, pyszny i wspaniale się prezentujący.
Chrupiące bezy mają miękkie wnętrze, krem jest bardzo delikatny, o lekko
cytrynowej nucie, natomiast owoce najlepiej sezonowe, lekko kwaskowate by
przełamały słodycz. Polecam!
Składniki – forma 30
cm
9 białek
375 g cukru
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
500 ml serka mascarpone
400 ml gęstej kremówki 30%
350 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
skórka otarta z 1 małej cytryny
cukier puder do smaku
2-3 łyżeczki agar agar/żelatyny
Dodatkowo:
¾ kg truskawek
150 g płatków migdałów
Piekarnik nagrzewamy do 140*C.
Z papieru do pieczenia wycinamy 3 koło o średnicy 30cm.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale miksując.
Na końcu delikatnie wmieszać mąkę
ziemniaczaną i sok z cytryny.
Masę równomiernie rozkłądamy na wyciętych kołach. Pieczemy
przez 60 minut w 140*C.
Następnie wyłączamy piekarnik, a drzwiczki lekko uchylamy – studzimy tak przez
całą noc.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz jogurt
grecki. Dokładnie wymieszany krem słodzimy cukrem pudrem do smaku, dodajemy
aromat i skórkę z cytryny.
Na koniec dodajemy przygotowany agar agar, bądź żelatynę – przestudzone. Dla
uniknięcia powstawania grudek możemy dodać najpierw kilka łyżek kremu do
agaru/żelatyny, wymieszać, a następnie wlać do całości kremu. Dokładnie
miksujemy. Krem chowamy do lodówki.
Przed podaniem umieszczamy pierwszy blat na paterze. Równomiernie rozkładamy
1/3 kremu i układamy truskawki przecięte na pół. Czynność powtarzamy aż do
ostatniego blatu.
Tort chowamy do lodówki.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni do zrumienienia,
stale mieszając. Kiedy wystygną posypujemy nimi tort.
Ciasto, aż do samego podania przechowujemy w lodówce.
Wow, ale piękna! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/