poniedziałek, 8 czerwca 2015

Proste ciasto z truskawkami i kruszonką


Wreszcie rozpoczął się sezon truskawkowy, który jest zaledwie początkiem pysznych i soczystych, świeżych owoców na rynku. Pojawiają się u mnie w domu pod wieloma postaciami, ciasta, napoje czy na nawet na obiad. 
Proponuje więc kolejną wariację na ich temat. Proste, szybkie w wykonaniu i naprawdę smaczne ciasto z aromatycznymi truskawkami i kruszonką. Polecam w połączeniu z lodami waniliowymi.



Składniki: 
320 g margaryny, w temperaturze pokojowej 
300 g cukru
30 g cukru waniliowego 
5 jajek 
500 g mąki pszennej 
15 g proszku do pieczenia 
500 g truskawek




W misce miksera ucieramy 200 g margaryny, 200 g cukru i 15 g cukru waniliowego oraz pojedynczo dodawane jajka. Do masy przesiewamy 300 g mąki oraz proszek do pieczenia. 

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na niej równomiernie ciasto.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym. 
Układamy na cieście na blasze. 

22 g mąki mieszamy ręcznie ze 120 g margaryny I 100 g cukru oraz pozostałym cukrem waniliowym. Ugniatamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.  Kruszonką posypujemy ciasto.


Pieczemy w 180*C przez 35-40 minut. 





Wiosenne słodkości! Milion Smaków Truskawek - druga edycja Uczta pod gołym niebem

6 komentarzy :

Printfriendly