niedziela, 21 czerwca 2015

Crumble z musem i kremem budyniowym


Deser lekki, świeży, w pełni satysfakcjonujący chęć na słodycz. Połączenie tych smaków i wielu tekstur smakuje wspaniale. Mus owocowy z rabarbaru i truskawek, krem budyniowo waniliowy własnej roboty i pyszna kruszonka migdałowa, pędźcie do kuchni ! 



Składniki – 2 porcje 
3 łodygi rabarbaru
250 g truskawek
60 g cukru
1 łyżeczka cynamonu 
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka: 
25 g solonego masła - zimnego
25 g mielonych migdałów
25 g brązowego cukru 
25 g mąki
4 łyżki płatków migdałów 
Krem: 
250 ml mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko +  żółtko
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 
70 g cukru pudru 
1 łyżeczka skórki z cytryny



Truskawki oczyszczamy z szypułek, rabarbar obieramy – kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do garnka, wlewamy odrobinę wody na dno  i gotujemy na małym ogniu wraz z cukrem, wanilią i cynamonem.   Owoce mają się zupełnie rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. 

W misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę.  Wyrabiamy palcami, aż uzyskamy konsystencję mokrego, grubego piasku. 
Wykładamy na blachę z piekarnika pokrytą pergaminem. Pieczemy 8 minut w 180*C. 
Kiedy kruszonka ostygnie mieszamy ją z płatkami migdałów. 

Mąkę ziemniaczaną z jajkiem, żółtkiem i mlekiem miksujemy na gładką masę. Wlewamy ją do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy wanilię oraz cukier puder. Często mieszamy, aż masa zacznie się gotować i zgęstnieje. Mieszamy ze skórką z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia. 

Rozdzielamy krem do dwóch kubeczków, na wierzchu układamy mus owocowy i posypujemy kruszonką. 




Wiosenne słodkości!

5 komentarzy :

Printfriendly