piątek, 23 maja 2014

Zdrowsze banoffee pie z brandy


Jeśli jesteście fanami bananów oraz kajmaku jest to zdecydowanie ciasto dla Was.
Muszę odważnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam.
Postanowiłam jednak przyrządzić zdrowszą, od wszystkim nam znanej klasycznej wersji.
Spód wykonałam z przepisu na zdrowy chleb bananowy. Ciasto nie zawiera tłuszczu, ani cukru i na pewno nie ujmuje mu to smaku. Warstwa słodkich bananów w brandy oraz kajmaku idealnie równoważy się z lekko kwaśną kremówką. Ponadto jest dziecinnie łatwe i szybkie w wykonaniu, polecam. 




Składniki – duża tortownica
2 szklanki mąki owsianej
4 łyżki brązowego cukru lub 10 tabletek słodziku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody oczyszczonej 
¼ łyżeczki soli 
3 dojrzałe banany
1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii 
½ łyżeczki cynamonu
100 ml mleka
50 ml Brandy

Dodatkowo:

350 g śmietany 30% (użyłam President)
2 łyżki cukru pudru lub 5 tabletek słodziku(zgniecionych) - opcjonalnie
1 duża puszka kajmaku 
3 banany
sok z ½ małej cytryny
50 ml Brandy
1 łyżeczka cynamonu



Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.


Płatki owsiane wrzucamy do blendera i miksujemy około 1-2 minuty, aż będą przypominać  mąkę. Zależnie od Waszego blendera, możliwe, że będziecie musieli zatrzymasz urządzenie i zamieszać płatki, by upewnić się, że wszystkie płatki zostały zmiksowane.
2 szklanki mąki owsianej umieszczamy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, słodzik, sodę i sól.
W oddzielnej dużej misce, dokładnie rozgniatamy banany na puree i dodajemy ekstrakt. Mieszamy chwilę, aż konsystencja będzie gładka i kremowa.
Partiami dodajemy do mąkę  i miksujemy do połączenia. Dodajemy mleko oraz alkohol, ponownie miksujemy.  
Ciasto wlewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. 


Na ostudzony blat wykładamy masę kajmakową i równo rozsmarowujemy. 

Banany kroimy w plasterki i dusimy chwilę w alkoholu oraz soku z cytryny – aż zaczną mięknąć. 

Lekko przestudzone rozkładamy równo na masie kajmakowej. 


Kremówkę ubijamy na sztywną masę, na końcu dodając słodzik jeśli używamy. Rozkładamy na warstwę z bananów – u mnie przy pomocy szprycy. 

Lekko posypujemy cynamonem i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki do stężenia. 

Smacznego. 











Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014Piknik majowy Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

5 komentarzy :

  1. na mące owsianej? to moja ulubiona jeśli chodzi o wszelkie wypieki i śniadania :) jak widzę tak smaczne, słodkie ciacho z bananami z jej udziałem od razu nabieram ochoty by się za nie zabrać - jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysl z ta maka owsiana!
    Uwielbiam banoffee! A wersja leciutko zdrowsza? Zawsze mile widziana!
    :)
    Jest mi niezmiernie milo, ze bierzesz udzial w akcji mamowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacha z brandy i bananami jeszcze nie jadłam, ale przyznam szczerze - wygląda bardzo kusząco!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, wygląda smacznie;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly