niedziela, 11 maja 2014

Sernik migdałowy z amaretto



Delikatny, wilgotny sernik migdałowy. Z wyczuwalną, lecz na pewno nie dominującą nutą amarettoo, pełny chrupiących migdałów oraz kawałków brzoskwiń. 
Kremówkę możecie zastąpić większą ilością mleka skondensowanego, jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, a spód zamienić na ulubione ciasteczka.



Składniki - blaszka 25x37
Spód:
350 g mąki pszennej (zastąpiłam 150 g mąką pełnoziarnistą)
50 g cukru pudru
200 g masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka
kropla aromatu migdałowego
Masa serowa:
1700 g twarogu półtłustego lub z wiaderka
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (zastąpiłam 1 puszkę 300 ml kremówki)
8 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
240 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
5 łyżek mąki ziemniaczanej 
1 puszka brzoskwiń, pokrojone na drobniejsze kawałki
220 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone płatki migdałów do dekoracji 

* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Blachę wykładamy pergaminem. 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem lub przykrywamy pergaminem i wysypujemy coś by je obciążyć.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200*C. Odstawiamy do ostudzenia.

Ser dokładnie rozcieramy mikserem, wlewamy mleko skondensowane i kremówkę, po czym dalej ucieramy do połączenia. Dodajemy jajka, ucierając za każdym razem. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. 
Dodajemy likier, ekstrakt z migdałów oraz brzoskwinie, mieszamy łopatką do połączenia składników. 
 Na samym końcu dodajemy podprażone płatki migdałów i mieszamy.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Na górze wysypujemy dodatkowo niepodprażone płatki migdałów.
Pieczemy około 70 minut w 160ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. 
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie w lodówce przez około 12 godzin.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego 





4 komentarze :

  1. pyszności <3
    mam już zadanie na dzisiejszy wieczór ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być smaczny, bardzo lubię takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda prze apetycznie, pożyczę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly