środa, 7 maja 2014

Chili wegetariańskie


Pyszne i sycące danie wegetariańskie. Idealne na zimowy dzień, letni piknik lub grilla w ogrodzie. 
Bogactwo warzyw i smaków wspaniale łączy swoje smaki, a papryczka chili oraz zioła(w sezonie warto dodać świeże) nadają kuszącego aromatu.
Zdecydowanie polecam, a ja tymczasem udaje się w kolejną podróż. Północna Polska, Niemcy oraz Dania, mam nadzieję, że pogoda będzie łaskawa i będzie to kolejna wspaniała wyprawa, pozdrawiam ;)

Składniki – 4 porcje
1-2 papryczki chili 
2 cebule 
2 ząbki czosnku 
1 łyżka oliwy lub oleju
½ łyżeczki oregano 
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki majeranku
kilka igieł rozmarynu
2 czerwone papryki
½ szklanki koncentratu pomidorowego - 120 ml
2 puszki dowolnej fasoli
½ szklanki ugotowanej dowolnej kaszy lub quinoa ( ¼ szklanki surowych nasion ugotowana w 1 szklance wody) 
1,5 szklanki bulionu warzywnego - 350 ml
¾ łyżeczki ostrej papryki
¾ łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki
sól/ pieprz
+25 g gorzkiej czekolady - opcjonalnie



Cebulę, chili i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, wraz z ziołami 5 minut – na głębokiej patelni lub w garnku. 
Paprykę siekamy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Smażymy kolejne 5 minut.  

Dodajemy koncentrat pomidorowy, odsączoną fasolę i ugotowaną kaszę. Smażymy przez minutę, a następnie wlewamy bulion warzywny. Gotujemy przez 5 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czekoladą, po czym gotujemy kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu.


Smacznego 



Piknik majowy

4 komentarze :

Printfriendly