wtorek, 27 maja 2014

Ciasto marchewkowo bananowe


Bardzo wilgotne i pyszne ciasto marchewkowo-bananowe z mąki  pełnoziarnistej i sosu jabłkowego, zamiast masła lub leju. Wszystkie składniki sprawiają, że ma on wspaniałą konsystencję, jest doskonale doprawione i z chęcią sięgniecie po kolejny kawałek. 
Ciasto pokrywa gruba warstwa waniliowo – cynamonowego serka, która sprawia, że smakuje ono jeszcze lepiej. Nie zapomnijcie o jego niskiej zawartości tłuszczu, a poza niesamowitym smakiem, będzie również bardzo zdrowe. 
Uwielbiam łamać stereotypy, iż ‘zdrowe’ wyklucza się z pysznym i słodkim, polecam.


Składniki – forma 20x10 cm
1 i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
¼ szklanki płatków owsianych błyskawicznych (lub zwykłych, z grubsza zmielonych)  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody 
1 łyżeczka cynamonu 
¼ łyżeczki soli 
2 dojrzałe banany, zgniecione na puree
½ szklanki ciemnego brązowego cukru (lub inny słodzik)
1 jajko
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
3 łyżki przecieru jabłkowego
1 szklanka startej marchewki (około 3 duże marchewki) 
1/3 szklanki mleka
¼ szklanki posiekanych orzechów + 3 łyżki do posypania
Serek:
115 g kremowego serka o obniżonej zawartości tłuszczu
1/3 szklanki cukru pudru (lub inny słodzik)
¼ łyżeczki cynamonu 
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Jeśli nie posiadamy formy sylikonowej wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. 

W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. 
W średniej misce miksujemy banany zgniecione na puree, cukier, jajko wraz z dodatkowym białkiem i ekstrakt waniliowy na dobrze połączoną, kremową masę.
Dodajemy przecier jabłkowy oraz mleko, a następnie startą marchew.  

Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy do połączenia.
Dodajemy posiekane orzechy i delikatnie łączymy je z ciastem. 

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 45-55 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie przez 15 minut. Następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.


Serek kremowy ucieramy mikserem z cukrem, wanilią i cynamonem na kremową i gładką masę. 
Rozkładamy na wystudzonym cieście i posypujemy orzechami. 
Kroimy w plasterki, smacznego.






Piknik majowy Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014Zdrowe fingerfoodJadłospis dla Mam

9 komentarzy :

  1. ciacho, które zapisuję na listę rzeczy - jak najszybciej do zrobienia! :) wczoraj jadłam w tych smakach krem na śniadanie, a tu widzę i pyszne ciacho, przez co jeszcze bardziej mam ochotę je spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! nigdy nie jadłyśmy marchewkowego, a w połączeniu z bananem mmmmm - rozmarzyć się można :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę polecam, jeśli obawiacie się marchewki w cieście to szczerze mówię nie ma czego. Czuć tylko jej słodycz, a ciasto ma wspaniały smak.

      Usuń
  3. uwielbiam ciasto marchewkowe, Wygląda pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobne ciasto marchewkowo-bananowe. Pamiętam,że bardzo nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie ciasta!
    Moze sobie sprawie na spozniony Dzien Matki?
    :)
    Milo, ze jestes w akcji mamowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię i ciasto marchewkowe, i chlebek bananowy, a takie połączenie na pewno się sprawdziło ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  7. wooow.. to musi być cudo! omnomn.. aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly