piątek, 17 stycznia 2014

Indyjskie Fish Biryani


Jestem wielką fanką dań indyjskich, właściwie na co dzień jadam tylko je. Mam więc spore zaplecze przepisów, a na blogu jest ich tak mało. Tak więc dla odmiany od słodkości indyjskie danie rybne.
Fish Biryani to pyszne i aromatyczne danie. Sypki ryż, soczysta ryba oraz niesamowita mieszanka przypraw.


W Polsce rybę rzadko jada się z dodatkiem ryżu, ale jeśli lubicie orientalne smaki, jestem pewna, że spodoba wam się ten przepis. Możecie też zrobić je bez dodatku chili i zjeść je razem z najmłodszymi.

Do dania pasują sałatki jogurtowe np. mizeria oraz ciepłe chlebki Naan.


Składniki (2 porcje):
70g ryżu (7 łyżek)
Marynata:

2 filety ryby, rozmrożone i osuszone 
2-3 ząbki czosnku
½ cebuli, pokrojonej w piórka
3 łyżki jogurtu naturalnego
sok z ½ cytryny
łyżeczka musztardy
łyżeczka sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru, posiekanego
2 papryczki chili (mniej lub więcej do smaku), posiekane
1 łyżeczka mielonej kolendry
¾ łyżeczki curry
kilka igieł rozmarynu
½  łyżeczki papryki, kurkumy, kuminu, pieprzu cytrynowego
¾ łyżki przyprawy do Fish Biryani (używam tej) – możemy pominąć, lub dodać więcej w.w. przypraw 
Dodatkowo:

1 cebula, pokrojona w piórka
1 łyżka oleju
½ łyżeczki curry
szczypta cynamonu
2-3 goździki, ziarnka kardamonu
½ łyżeczki mielonego kuminu, kurkumy
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
¾ łyżeczki mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej)
szczypta chili – opcjonalnie
¾ łyżki przyprawy do Fish Biryani (używam tej) – możemy pominąć, lub dodać więcej w.w. przypraw
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 6 łyżek pomidorów z puszki
świeży lub mrożony koperek
sok z 1/3 cytryny/limonki do podania



Każdy z rozmrożonych i osuszonych papierem ręcznikowym płatów ryby kroimy na 3 części i wkładamy do naczynia, w którym będziemy je marynować.
Dodajemy  cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili, imbir i resztę przypraw. Obtaczamy rybę tak aby cała była w marynacie.
Naczynie odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

 Następnego dnia ziarna ryżu płuczemy w garnku zmieniając wodę, aż będzie ona czysta. Zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie, raz jeszcze zmieniamy wodę (ma być jej taka sama warstwa nad ryżem, ile jest w garnku ryżu). Solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Pod koniec gotowania odkrywamy przykrywkę, gaz wyłączamy kiedy cała woda wyparuje.

Na głęboką patelnie na średnim ogniu wrzucamy cebulę, podsmażamy ją około 10 minut lub dusimy na przykład na wodzie(stale podlewając wodę), do miękkości. Dodajemy zamarynowaną rybę wraz z marynatą, przyprawy i oliwę/olej.
Palnik nastawiamy na małą moc. Całość smażymy około 5 minut i odwracamy rybę na drugą stronę. Po chwili dodajemy jogurt, 4-5 łyżek wody, patelnie przykrywamy i całość dusimy około 8 minut na wolnym ogniu.

 Jeśli robimy większą ilość dania musimy pamiętać, że czas smażenia się wydłuża.
Do ryby dodajemy posiekany koperek oraz ryż. Całość delikatnie mieszamy, tak aby ryba się nie rozpadła.
Przed podaniem skrapiamy już na talerzach sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego;)



 

3 komentarze :

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są te przepisy ;)
    pycha ;*

    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly