Pyszne, kruche, łatwe
i wyjątkowo dietetyczne ciasto z aromatycznymi i pachnącymi jabłkami. Stanowi idealne połączenie z kawą,
herbatą, mlekiem a dla tych nie na diecie - z lodami ;)
Jeden kawałek = około 106 kcal
Cała tarta (8
kawałków) = około 849kcal
Składniki:
Mąka pełnoziarnista
(1,5 szklanki)- ja dałam 1 szkl mąki gryczanej, ¼ szkl otrębów, ¼ szkl mąki
pszennej
Jajko (1 sztuka)
Jogurt naturalny
(100 g)
Jabłka (3-4 sztuki)
Cynamon
Aromat pomarańczowy
Mąkę łączymy z
jajkiem oraz jogurtem i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na około 30 minut do
lodówki.
W tym czasie obieramy
i kroimy na małe kawałki jabłka. Wrzucamy je do garnka, zalewamy małą ilością
wody i przykrywamy przykrywką. Kiedy jabłka zaczną mięknąć, dodajemy sporą
szczyptę cynamonu oraz aromat. Musimy je od czasu do czasu mieszać by nie
przywarły. Trzymamy na ogniu do odparowania wody.
Ciasto
rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakładamy na to jabłka. Całość posypujemy
cynamonem i pieczemy około 20 min w piekarniku nastawionym na 170 stopni C z termoobiegiem.
Smacznego ;)
kolejny fajny przepis :))) Tak trzymaj :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj