wtorek, 1 marca 2016

Muffinki waniliowe z serka homogenizowanego



Miękkie i puszyste, jednocześnie zdrowe muffinki waniliowe, które z pewnością Was nie zawiodą. Zdrowsze składniki są sprytnie ukryte, więc ciężko się zorientować, że tak naprawdę są 'lekkie'. Ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego jest wilgotne i wyrośnięte, rozpływa się w ustach.
Muffinki są świetną bazą do wielu pysznych słodkości - możecie je nadziać ulubioną konfiturą i udekorować kremem, oprószyć cukrem pudrem czy dodać chipsy czekoladowe, bawcie się przepisem :) 

Składniki - 6 sztuk 
½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (70 g) 
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 
około 50 g cukru lub odpowiadająca temu ilość wybranego słodzika np. stevia, ksylitol 
1 małe jajko lub ½ łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
115 g serka homogenizowanego lekkiego naturalnego lub waniliowego 
35 g mleka
15 g oleju lub rozpuszczonego masła*

*/ Tłuszcz możemy ominąć, lecz muffinki mogą wydawać się nieco gumowate.


Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami. 

Wszystkie mokre składniki mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera. 
W drugiej misce mieszamy składniki suche, które następnie wsypujemy do miski z wymieszanymi mokrymi składnikami. 
Całość mieszamy dokładnie, lecz jak najkrócej. Ciasto równomiernie wlewamy do papilotek. 

Pieczemy w 180*C przez około 18 minut, do tzw. suchego patyczka i zrumienienia ciasta z wierzchu. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 15 minut, po czym wyjmujemy muffinki i odstawiamy do ostygnięcia.
Dowolnie dekorujemy, smacznego.







3 komentarze :

Printfriendly