piątek, 23 października 2015

Klasyczny piernik z powidłami


Już kilka dni "chodził" za mną smak i zapach piernika. Sięgnęłam po sprawdzony przepis mamy. Piernik jest naprawdę wspaniały. Chrupiąca skórka, mięciutki, puszysty środek i piękny korzenny zapach.  Ponadto jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, nie musi leżakować, wręcz przeciwnie - skosztować go możecie zaraz po upieczeniu. Polecam. 


Składniki: keksówka 35 cm **
375 g mąki pszennej 
165 g drobnego cukru 
300 g płynnego miodu 
150 g masła 
4 jajka
4 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
3 łyżki przyprawy korzennej 
2 łyżeczka proszku do pieczenia 
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
około 500 g powideł śliwkowych 
Cukier puder do oprószenia, lukier lub polewa czekoladowa 

*/ Składniki powinny być w temperaturze pokojowej 


Piekarnik nagrzewamy do 165*C. Formę wykładamy pergaminem. 

Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiewamy do miski. 
W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem do otrzymania jasnego i puszystego kremu. Dodajemy pojedynczo żółtka, następnie porcjami miód, za każdym razem ucierając. 
Do kremu dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. 
Na końcu dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy szpatułką. 
Białka ubijamy na sztywną pianę i w trzech partiach dodajemy do masy piernikowej, delikatnie mieszamy szpatułką. 

Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 165*C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. 

Wystudzone ciasto dzielimy wzdłuż i przekładamy powidłami.  
Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową. 







Jesienne słodkości!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Printfriendly