niedziela, 27 września 2015

Ciastka owsiane ze świeżymi malinami - V


Błyskawiczne ciastka pełnoziarniste z aromatem cynamonu, miodu i soczystymi świeżymi owocami.  Jesienne maliny będą idealne - są drobniejsze, słodsze. Ciasteczka są świetną jesienną przekąską.  
Przepis jest w wersji wegańskiej, jednak jeśli Wam na tym nie zależy możecie użyć zamienników wymienionych w nawiasach. Często również sama zastępuje część masła jogurtem greckim. 



Składniki - 15 ciasteczek
100 g płatków owsianych
90 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 ml syropu z agawy ( lub miodu)
1 jajko
30 g oleju kokosowego (lub masła), roztopionego i wystudzonego 
około 250 g świeżych malin, jeśli są duże owoce dzielimy na połówki 



W misce mieszamy wszystkie suche składniki - płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do piecznia, cynamon i sól. 
W kolejnej misce mieszamy składniki mokre - jajko, miód i tłuszcz. 

Suche składniki dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy,  na końcu dodajemy maliny, delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Blachę wykładamy pergaminem. 
Z masy formujemy średniej wielkości ciastka, wyrównujemy mokra łyżką. Pieczemy około 15 minut w 190*C. Studzimy na kratce. 



Jesienne słodkości!

4 komentarze :

  1. Dodanie świeżych malin to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam maliny, więc byłabym zadowolona z takich ciasteczek! ")

    OdpowiedzUsuń
  3. Z malinami musiały być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie schrupałabym takie ciastka <3

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly