Przepis jest w wersji wegańskiej, jednak jeśli Wam na tym nie zależy możecie użyć zamienników wymienionych w nawiasach. Często również sama zastępuje część masła jogurtem greckim.
Składniki - 15 ciasteczek
100 g płatków owsianych
90 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 ml syropu z agawy ( lub miodu)
1 jajko
30 g oleju kokosowego (lub masła), roztopionego i wystudzonego
około 250 g świeżych malin, jeśli są duże owoce dzielimy na połówki
W misce mieszamy wszystkie
suche składniki - płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do piecznia, cynamon i sól.
W kolejnej misce mieszamy składniki mokre - jajko, miód i tłuszcz.
Suche składniki dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy maliny, delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Blachę wykładamy pergaminem.
Z masy formujemy średniej wielkości ciastka, wyrównujemy mokra łyżką. Pieczemy około 15 minut w 190*C. Studzimy na kratce.
Dodanie świeżych malin to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny, więc byłabym zadowolona z takich ciasteczek! ")
OdpowiedzUsuńZ malinami musiały być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńChętnie schrupałabym takie ciastka <3
OdpowiedzUsuń