poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Karmelowa tarta z jabłkami i orzechami


Czasami proste rozwiązania są tymi najbardziej trafionymi. Niesłodzony spód, jabłka z aromatem wanilii, pyszna i słodziutka warstwa karmelu, a na wierzchu chrupiące orzechy włoskie - przepis po części jesienny, jednak na rynku pojawiło się tyle soczystych jabłek, że zdążyłam już wypróbować przepis. Polecam. 


Składniki - forma 20 cm 
Ciasto: 
100 g masła 
200 g mąki  
szczypta soli 
6 łyżek lodowej wody 
Nadzienie: 
75 g cukru 
4 słodkie jabłka 
50 g masła 
nasionka z 1/2 laski wanilii, możemy zastąpić ekstraktem 
1 puszka gotowej masy karmelowej 
2 jajka 
garść orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru 


 Piekarnik nagrzewamy do 200*C, Formę smarujemy lekko tłuszczem. 

Ciasto możemy zagniatać ręcznie, bądź przy pomocy odpowiedniej końcówki miksera. Mieszamy mąkę, sól i posiekane masło, stopniowo wlewamy bardzo zimną wodę. Zagniatamy gładkie ciasto, spłaszczamy z wierzchu i wałkujemy na rozmiar formy.  
Ciastem wykładamy formę, a  brzegi przycinamy nożem. 
Pieczemy w temperaturze 200*C przez 15 minut, jeśli ciasto zaczyna rosnąc nakłuwamy je widelcem. 

W średnim garnku podgrzewamy cukier, aż zacznie się topić. Bardzo często mieszamy, uważamy by karmel się nie spalił. Kiedy karmel będzie już złoto brązowy dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy, aż powstanie gęsty syrop. 
Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka oraz wanilię i gotujemy na średnim ogniu, aż jabłka puszczą sok, a płyn odparuje. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż powstanie delikatny, gładki sos toffi. 
Jabłka umieszczamy na podpieczonym spodzie.  

Masę karmelową dokładnie mieszamy z jajkami.   Umieścić je w misce i chłodnego mleka skondensowanego, wymieszać z jajkami, można blender jeśli jest bardzo gęsta. 
Na warstwie jabłek rozprowadzamy masę karmelową.
Pieczemy w temperaturze 170*C przez 40 minut, lub do momentu, aż masa karmelowa zgęstnieje, lekko się spiecze. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Przed podaniem posypujemy orzechami i cukrem pudrem. 




Uczta pod gołym niebem Z dziećmi i dla dzieci

5 komentarzy :

  1. świetna konsystencja ! wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmel uwielbiam, orzechy też, ale jabłek w cieście nie cierpię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjęcia! *.*
    Ta tarta wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja- kupiłaś mnie tym ciastem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada spektakularnie!
    Moje smaki...
    :)

    Jest mi bardzo miło, ż bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly