sobota, 4 lipca 2015

Tort Snickers


Ciasto specjalnie dla fanów czekoladowo karmelowych słodkości. Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, kwaskowaty krem oraz mleczna czekolada i kawałeczki batoników snickers. Jeśli uznacie, że krem jest zbyt kwaśny, możecie go swobodnie dosłodzić cukrem pudrem, jednak kontrast smaków jaki się tworzy między poszczególnymi elementami tworzy naprawdę przyjemny dla podniebienia efekt. Polecam.



Składniki – tortownica 18-20 cm 
Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady 
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka (rozmiar L)
szczypta Soli
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100 g kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
Krem:
200 ml śmietany kremówki 36%
50 ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo: 
200 g batoników Snickers, użyłam miniaturek 
100 g czekolady mlecznej




Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Formę wykładamy pergaminem.


Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej. 

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, szczyptę soli dokładnie łączymy składniki.  
Na koniec dodajemy ciekłą, przestudzoną czekoladę, śmietanę oraz mleko.

Ciasto wlewamy do tortownicy. Pieczemy w 190*C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
 
Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Na koniec mieszamy ze śmietaną i wkładamy do lodówki. 
Batoniki kroimy na małe kawałki.


Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. 
Pierwszy umieszczamy na paterze, rozprowadzamy połowę kremu, a następnie 1/3 posiekanych batoników. 
Równomiernie rozprowadzamy pozostały krem, posypujemy go połową batoników i przykrywamy drugim blatem ciasta. 
Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną mleczną czekoladą i posypujemy resztą batoników. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.  

Przed podaniem ciasto warto wyjąc 10-15 minut wcześniej.






2 komentarze :

Printfriendly