środa, 29 lipca 2015

Prosty sorbet jagodowy


W gorące letnie dni sorbet mogę robić codziennie. Za każdym razem na rynku kupuję kolejne koszyki świeżych owoców i produkuje nowe smaki. Sorbet to najprostsze co możecie zrobić, a jednocześnie w całości zaspokaja chęć na słodycz. 


Składniki - około 7 kulek 
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody
1/2 ekstraktu z wanilii - opcjonalnie 
około 300 g mrożonych jagód lub borówek amerykańskich 


W rondelku podgrzewamy cukier z wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, około 10 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Wystudzoną wodę z cukrem miksujemy z jagodami przy pomocy blendera na gładką masę. 
Podajemy natychmiast.

Jeżeli chcecie zamrozić część deseru przełóżcie masę do pojemnika plastikowego i włóżcie do zamrażarki. Przed podaniem wyjmijcie sorbet 15 minut wcześniej by odtajał. Następnie podzielcie mase na kilka części np. przy pomocy widelca lub noża i zmiksujcie je na gładki mus.




Akcja lodowa 2015 Z dziećmi i dla dzieci Akcja lodowa 2015  Letnie owoce

5 komentarzy :

  1. A ja jakoś za sorbetami nie przepadam :/
    Ale lodów jagodowych nigdy nie odmówię :D

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super proste!
    I smak borowek jest boski we wszyskim!
    :)

    Jest mi bardzo milo,ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej:) Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Po szczegóły zaparaszam tutaj - http://somethingordinary.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/
    Pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly