W gorące letnie dni sorbet mogę robić codziennie. Za każdym razem na rynku kupuję kolejne koszyki świeżych owoców i produkuje nowe smaki. Sorbet to najprostsze co możecie zrobić, a jednocześnie w całości zaspokaja chęć na słodycz.
Składniki - około 7 kulek
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody
1/2 ekstraktu z wanilii - opcjonalnie
około 300 g mrożonych jagód lub borówek amerykańskich
W rondelku podgrzewamy cukier z wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, około 10 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzoną wodę z cukrem miksujemy z jagodami przy pomocy blendera na gładką masę.
Podajemy natychmiast.
Jeżeli chcecie zamrozić część deseru przełóżcie masę do pojemnika plastikowego i włóżcie do zamrażarki. Przed podaniem wyjmijcie sorbet 15 minut wcześniej by odtajał. Następnie podzielcie mase na kilka części np. przy pomocy widelca lub noża i zmiksujcie je na gładki mus.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńA ja jakoś za sorbetami nie przepadam :/
OdpowiedzUsuńAle lodów jagodowych nigdy nie odmówię :D
http://poranny-talerz.blogspot.com/
Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper proste!
OdpowiedzUsuńI smak borowek jest boski we wszyskim!
:)
Jest mi bardzo milo,ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Hej:) Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Po szczegóły zaparaszam tutaj - http://somethingordinary.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ola