wtorek, 30 czerwca 2015

Owsiane ciastka bananowe


Ciastka dziecinnie proste w wykonaniu, a przy tym pyszne i zdrowe. Najlepsze są świeżutkie – wilgotne, słodkie od bananów i mocno aromatyczne. Polecam.


Składniki – 2,5 blachy 
3 dojrzałe banany 
2 szklanki płatków owsianych 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
½ szklanki mleka 
1 jajko 
2 łyżki stevii 
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 




Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachy wykładamy pergaminem

Banany rozdrabniamy, np. blenderem. Mieszamy z płatkami owsianymi – zrobiłam to przy pomocy blendera, dzięki czemu część płatków owsianych zamieniła się w mąkę. 
Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mleko oraz jajko, dokładnie mieszamy. 
Następnie dodajemy słodzik oraz ekstrakt z wanilii – możemy również dorzucić łyżkę masła orzechowego, czy łyżeczkę cynamonu. 
Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia płatków owsianych.


Formujemy na blasze średniej wielkości ciastka, o grubości około 6-7 mm. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20 minut, aż uzyskają złoto brązowy kolor. 





Uczta pod gołym niebem

5 komentarzy :

Printfriendly