wtorek, 30 czerwca 2015

Owsiane ciastka bananowe


Ciastka dziecinnie proste w wykonaniu, a przy tym pyszne i zdrowe. Najlepsze są świeżutkie – wilgotne, słodkie od bananów i mocno aromatyczne. Polecam.


Składniki – 2,5 blachy 
3 dojrzałe banany 
2 szklanki płatków owsianych 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
½ szklanki mleka 
1 jajko 
2 łyżki stevii 
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 




Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachy wykładamy pergaminem

Banany rozdrabniamy, np. blenderem. Mieszamy z płatkami owsianymi – zrobiłam to przy pomocy blendera, dzięki czemu część płatków owsianych zamieniła się w mąkę. 
Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mleko oraz jajko, dokładnie mieszamy. 
Następnie dodajemy słodzik oraz ekstrakt z wanilii – możemy również dorzucić łyżkę masła orzechowego, czy łyżeczkę cynamonu. 
Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia płatków owsianych.


Formujemy na blasze średniej wielkości ciastka, o grubości około 6-7 mm. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20 minut, aż uzyskają złoto brązowy kolor. 





Uczta pod gołym niebem

6 komentarzy :

  1. Takie proste, a przepyszne i jakie zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie domowe fit ciasteczka są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. taal ciasteczka owsiane to jest to:) Twoje wygladają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, ale to bardzo ładnie wyglądają te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly