Ciastka dziecinnie proste w wykonaniu, a przy tym pyszne i zdrowe. Najlepsze są
świeżutkie – wilgotne, słodkie od bananów i mocno aromatyczne. Polecam.
Składniki – 2,5 blachy
3 dojrzałe banany
2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki stevii
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachy wykładamy pergaminem
Banany rozdrabniamy, np. blenderem. Mieszamy z płatkami
owsianymi – zrobiłam to przy pomocy blendera, dzięki czemu część płatków
owsianych zamieniła się w mąkę.
Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mleko oraz jajko, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy słodzik oraz ekstrakt z wanilii – możemy również dorzucić
łyżkę masła orzechowego, czy łyżeczkę cynamonu.
Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia płatków owsianych.
Formujemy na blasze średniej wielkości ciastka, o grubości
około 6-7 mm. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20 minut, aż uzyskają złoto
brązowy kolor.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a przepyszne i jakie zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńtakie domowe fit ciasteczka są najlepsze!
OdpowiedzUsuńtaal ciasteczka owsiane to jest to:) Twoje wygladają pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo ładnie wyglądają te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń