sobota, 25 kwietnia 2015

Najlepszy Tort czekoladowy


Jest to prawdopodobnie najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłam, zupełnie nie ubarwiając. Blaty są wyjątkowo wilgotne, lecz nie ciężkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach. Krem natomiast jest lekki, równie czekoladowy jak blaty, razem smakują fantastycznie.
Jednym z większych plusów tego ciasta jest jego prostota i łatwość wykonania.
Przepis, którego użyłam do wykonania blatów jest moim sztandarowym przepisem na ciasto czekoladowe - wilgotne dzięki maślance, lekkie, niesamowicie czekoladowe i obłędne w smaku.

Tort prezentuje się wspaniale, zdecydowanie polecam na wszelkiego typu okazje. 



Składniki – 3 blaty przekroju 20 cm (lub 4 blaty przekroju 15 cm) 
255 g mąki tortowej
1 szklanka cukru 
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 szklanka kawy - rozpuszczalnej lub parzonej
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Krem:
400 g serka śmietankowego
1 szklanka śmietany kremówki
150 g czekolady gorzkiej - najlepiej specjalnej do wypieków, by masa się nie zważyła 
½ szklanki kakao
¾ szklanki cukru pudru – do smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Poncz:
150 ml mocnej herbaty
100 ml rumu
Dodatkowo:
około 300 g wiśni w spirytusie – z nalewki



Piekarnik nagrzewamy do 175*C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. 

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy po kolei mokre składniki, a na końcu dokładnie miksujemy kilka minut – zaczynając od wolnych obrotów, do coraz szybszych. 
Masę dzielimy na równe części – w zależności od ilości blatów i rozmiaru formy, którą wybraliśmy. 

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 175*C przez 30-35 minut. 
Przed wyjęciem z formy odczekujemy 15 minut, następnie blaty odkładamy na kratkę do wystudzenia.
Czynność powtarzamy z kolejnymi partiami ciasta. 

Kremówkę podgrzewamy na małym ogniu wraz z połamaną czekoladą i kakao. Delikatnie mieszając sprawdzamy czy czekolada i kakao się rozpuściły. Z kremówki ma powstać gładka, jednolita masa.  Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą, studzimy i wkładamy do lodówki na 12h – najlepiej na całą noc.

Przed samym wykonaniem tortu powyższą masę wyjmujemy z lodówki i w misie miksera ubijamy do momentu powstania gęstego kremu. Pilnujemy by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła.
Następnie dodajemy serek śmietankowy, ekstrakt i dosładzamy cukrem pudrem – delikatnie miksując. 

Około ¼ kremu odkładamy i mieszamy z owocami nasączonymi alkoholem. 
Składniki na poncz dokładnie mieszamy. 

Pierwszy blat ciasta zwilżamy 1/3 ponczu, następnie smarujemy połową pozostałego kremu. Przykrywamy kolejnym blatem, zwilżamy połową ponczu oraz rozkładamy masę z owocami. Przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta, zwilżamy go, a całość pokrywamy resztą kremu czekoladowego. 
Tort wkładamy do lodówki i schładzamy kilka godzin przed podaniem.





Wiosenne słodkości!

4 komentarze :

  1. czekoladowe ciasta są najlepsze pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty, ciasto wygląda obłędnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko, a skoro jestem uzależniona od czekolady to chętnie zjadłabym to cicho :)
    Pozdrawiam :)
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic tylko się ślinić na ten widok *.* Pycha !
    http://strong-is-the-new-pretty.blogspot.cz/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly