Też czasem bijecie się z myślami czy zjeść coś słodkiego czy walczyć silną wolą? Staracie się jeść zdrowo i poszukujecie zdrowych słodkości? Idealnie trafiliście.
Zdrowe ciastka owsiane. W pełni z produktów pełnoziarnistych, płatków owsianych, jogurtu greckiego i naturalnie suszonych owoców. Ilość tłuszczu i cukru zredukowana do znikomej, chociaż i ten należy do tych zdrowszych – cukier trzcinowy dagamera.
Są idealne na śniadanie, przekąskę, w tak zwanym międzyczasie również. Posmakowały wszystkim, a w ciągu tygodnia przepis wypróbowałam pewnie z 6 razy – z rodzynkami lub daktylami.
Wykonanie jest błyskawiczne, a produkty pewnie część z Was ma wszystkie w domu, polecam!
Składniki – 35 sztuk
1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub pszennej razowej, dodawałam również gryczaną)
1½ szklanki płatków owsianych (górskich)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 szklanka posiekanych daktyli (lub sparzonych rodzynek)
75 g masła, w temperaturze pokojowej
180 ml jogurtu greckiego light
2 białka jaj
⅔ szklanki brązowego cukru (lub ⅓ + 2-3 łyżki stevii)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Blachy wykładamy pergaminem.
Mąkę przesiewamy wraz z sodą, cynamonem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, otartą skórkę i daktyle. Dobrze mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną masę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem (i stevią, jeśli używamy). Dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia. Dodajemy ubite białka oraz wanilię, mieszamy do połączenia.
Do masy mokrej dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy łopatką, by składniki całkowicie się połączyły w gęstą masę.
Przy pomocy łyżki do ciastek, lub łyżki stołowej formujemy na blasze ciastka średniej wielkości, nie bardzo grube, w średnich odległościach od siebie. Pieczemy na złoty kolor, około 10 minut w 180*C. Studzimy na kratce.
Jemy wszystkie bo są zdrowe! :D
Daktyle to moje ulubione owoce :) Kiedyś robiliśmy z nimi batony, ciastek jeszcze nie jadłem, ale przepis na pewno wypróbujemy.
OdpowiedzUsuńtakimi ciasteczkami można zajadać się do woli!
OdpowiedzUsuńNajlepsze daktyle są z Izraela
OdpowiedzUsuń