Prezentuje Wam dzisiaj naprawdę smaczny czekolady sernik.
Mimo, że nie jest to klasyczny, wyrośnięty, wysoki sernik, zdecydowanie warto
wykonać go dla odmiany i spróbować czegoś nowego na osłodę.
Sernik jest na ciasteczkowym spodzie, z dodatkiem czekolady ciemnej i białej, lecz nie jest zbyt słodki, by nie skusić się na kolejny kawałek, polecam!
Sernik jest na ciasteczkowym spodzie, z dodatkiem czekolady ciemnej i białej, lecz nie jest zbyt słodki, by nie skusić się na kolejny kawałek, polecam!
Składniki – forma 24 x 24 cm
200 g herbatników maślanych
100g roztopionego masła
80g chipsów czekoladowych, lub posiekanej gorzkiej czekolady
400 g sera śmietankowego, lub twarożku
115g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150g białej czekolady
150g ciemnej czekolady
200ml kwaśnej śmietany
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
Blaszkę wykładamy pergaminem.
Herbatniki maślane przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie
zamieniamy w kruszonkę. Mieszamy ze stopionym masłem, na powstanie masy, w
konsystencji przypominającej mokry piasek.
Ciasteczka rozkładamy równomiernie na dnie formy, przyciskając do spodu. Na
wierzch rozsypujemy kawałki czekolady.
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Serek z cukrem ucieramy na jednolitą masę,
dodajemy pojedynczo jajka, ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Na koniec
dodajemy przestudzoną białą czekoladę i łączymy składniki.
Twaróg rozprowadzamy równomiernie w blasze na masie
ciasteczkowej z czekoladą.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180*C, odstawiamy do ostygnięcia, a
następnie wstawiamy do lodówki.
Ciemną czekoladę topimy w kąpieli wodnej, mieszamy z kwaśną
śmietaną, a następnie polewamy zimne ciasto. Po wystudzeniu czekolady chowamy
do lodówki do całkowitego stężenia.
Bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńElegancko się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco...
OdpowiedzUsuńAle apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
http://nataszabreakfast.blogspot.gr/
znakomity - nie przekombinowany, dobrze dobrany ;) mnie się poodba!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie pokazany i z pewnością pyszny w swojej prostocie.
OdpowiedzUsuńNie lubię sernika
OdpowiedzUsuń