niedziela, 1 marca 2015

Sernik waniliowo - czekoladowy


Prezentuje Wam dzisiaj naprawdę smaczny czekolady sernik. Mimo, że nie jest to klasyczny, wyrośnięty, wysoki sernik, zdecydowanie warto wykonać go dla odmiany i spróbować czegoś nowego na osłodę.
Sernik jest na ciasteczkowym spodzie, z dodatkiem czekolady ciemnej i białej, lecz nie jest zbyt słodki, by nie skusić się na kolejny kawałek, polecam!



Składniki – forma 24 x 24 cm 
200 g herbatników maślanych 
100g roztopionego masła 
80g chipsów czekoladowych, lub posiekanej gorzkiej czekolady 
400 g sera śmietankowego, lub twarożku  
115g cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego 
3 jajka 
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150g białej czekolady 
150g ciemnej czekolady
200ml kwaśnej śmietany




Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. 
Blaszkę wykładamy pergaminem.


Herbatniki maślane przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie zamieniamy w kruszonkę. Mieszamy ze stopionym masłem, na powstanie masy, w konsystencji przypominającej mokry piasek. 
Ciasteczka rozkładamy równomiernie na dnie formy, przyciskając do spodu. Na wierzch rozsypujemy kawałki czekolady. 

Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Serek z cukrem ucieramy na jednolitą masę, dodajemy pojedynczo jajka, ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy przestudzoną białą czekoladę i łączymy składniki.  

Twaróg rozprowadzamy równomiernie w blasze na masie ciasteczkowej z czekoladą. 

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180*C, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.

Ciemną czekoladę topimy w kąpieli wodnej, mieszamy z kwaśną śmietaną, a następnie polewamy zimne ciasto. Po wystudzeniu czekolady chowamy do lodówki do całkowitego stężenia. 







7 komentarzy :

Printfriendly