wtorek, 11 listopada 2014

Owsianka dyniowo bananowa


Niezwykle kremowa, wciąż jesienna owsianka z dodatkiem dyni i banana. Połączenie jest wspaniałe, banan nadaje słodkiego, przyjemnego aromatu, a dynia kremowej konsystencji. Dorzućcie swoje ulubione bakalie, orzechy lub polejcie miodem – najlepsze śniadanie gotowe.



Składniki:
5-6 łyżek płatków owsianych
1 banan 
1/3 szklanki wody
2/3 szklanki mleka
1/3- ½ szklanki puree z dyni
¾ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej 
1 goździk 
1-2 łyżeczki miodu (lub inny słodzik)





Wszystkie składniki wraz z pokrojonym bananem wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gotujemy kilka minut, aż płatki wchłonął cały płyn. Przekładamy do miseczki i posypujemy orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami.



Smaczna Jesień

6 komentarzy :

  1. jeśli chodzi o połączenie smaków to zdecydowanie moja ulubiona owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno by mi zasmakowała, bo uwielbiam dynię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno spróbowałam połączenia dyni i banana i bardzo mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly