czwartek, 27 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z pijaną śliwką


Jeśli nie macie słodkiej przekąski do popołudniowej herbaty, porannego śniadania czy słodkości dla gości biegnijcie do sklepu po składniki. Prezentuje Wam pyszne ciasto czekoladowe z lekko pijanymi śliwkami i dodatkowymi kawałkami czekolady. Czekolada i śliwki idealnie do siebie pasują, a lekki aromat alkoholu wzmacnia słodycz ciasta, polecam.


Składniki – 24 x 7,5 x 6 cm
220 g masła
210 g cukru
220 g mąki
8 łyżek kakao w proszku
4 jajka
150 g suszonych śliwek
75 ml alkoholu (brandy, rum, likier...)
75 g ciemnej czekolady
2 łyżki proszku do pieczenia




Śliwki siekamy i zalewamy alkoholem – kilka godzin wcześniej lub najlepiej całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Formę wykładamy pergaminem.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka (białka będą nam potrzebne, więc odkładamy na bok)
Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dobrze mieszamy składniki. 

Dodajemy posiekaną czekoladę oraz śliwki razem z alkoholem i ponownie mieszamy.

Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do formy, pieczemy w temperaturze 180*C około 35-40 minut.







Świąteczne słodkości! Smaczna Jesień Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

6 komentarzy :

  1. Mniam moje smaczki. Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę, muszę wypróbować! Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedługo na blogu ciasto czekoladowe z kremem i 'pijanymi śliwkami' tzw. Pijana śliwka, naprawdę warto również wypróbować ;D

      Usuń
  3. świetne smaki, też robiłam ciasto pijana śliwka i bardzo mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, musiało smakować bosko! Czekolada, alkohol i śliwki to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly