wtorek, 18 listopada 2014

Ciasteczka orzechowe z białą czekoladą



Pyszne ciasteczka z dodatkiem białej czekolady i orzechów laskowych. Są świetne do natychmiastowego przyrządzenia, kiedy macie ochotę na coś słodkiego lub jako prezent dla bliskich. 
Przechowując ciastka w szczelnym, suchym pojemniku w chłodnym miejscu możecie je zachować do jednego miesiąca, pod warunkiem, oczywiście, że do tego czasu nie znajdą się w brzuchu!;)  



Składniki – około 20 ciastek 
160 g cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
120 g miękkiego masła 
1 jajko 
250 g mąki 
½ łyżeczki sody oczyszczonej 
szczypta soli 
100 g obranych orzechów laskowych
200 g białej czekolady



Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. 
2 blachy wykładamy papierem do pieczenia. 

Cukier, cukier waniliowy, masło i jajka miksujemy na puszystą masę. Partiami dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i solą. Dobrze łączymy składniki.  
Czekoladę i orzechy siekamy na kawałeczki – orzechy drobniej, lub możecie kupić gotowe posiekane.  Całość dokładnie mieszamy szpatułką. 

Małe porcje ciasta układamy na blachach, lekko spłaszczając.  
Ciastka pieczemy w temperaturze 160* przez około 15 minut na złoty kolor. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia.  





W orzechowym raju 3 Prezenty na Mikołajki Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Smaczna Jesień

5 komentarzy :

  1. Pysznie :) Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie ale niestety nie dla mnie :P Unikam mąki i czekolady

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas takie pyszności z pewnością nie przetrwałyby miesiąca... :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly