wtorek, 15 lipca 2014

Sałatka z miodowymi krewetkami z grilla


Wyśmienita, pełna smaków i aromatów letnia sałatka z grillowanymi krewetkami w marynacie z miodu, sosu sojowego i limonki. Poza wszelkimi walorami smakowymi tego dania krewetki są bardzo zdrowe, poniżej znajdziecie kilka ich pozytywnych cech.
Ponadto danie jest bardzo proste i pyszne. Marynata lekko słodka, lecz z charakterystycznym aromatem czosnku i limonki idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami sałatki, którą możecie skomponować z Waszych ulubionych warzyw. Krewetki możecie przyrządzić na grillu, lecz równie dobrze w piekarniku czy patelni grillowej.
Jest idealna jako obiadowa propozycja, czy kolorowy lunch, polecam.


Krewetki są pełne protein-białka, witamin D oraz B3 i cynku. Są doskonałym pożywieniem niezawierającym węglowodanów.
Zawierają astaksantyny - karotenoidy dzięki którym mają różowy kolor i które działają jak silny                   przeciwutleniacz i chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem. Ponadto, kwasy tłuszczowe omega 3 zapewniają ochronę antyoksydacyjną. 
Są pełne selenu. Liczne badania wskazują, że ryzyko śmierci z powodu raka, w tym raka płuc, jelita grubego, prostaty jest niższa wśród osób, które spożywają większą ilość minerałów selenu. 



Składniki – 2-3 porcje
Krewetki:
450 g dużych, obranych krewetek
4 łyżki soku z limonki 
skórka otarta z ½ limonki 
3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
5-6 łyżek miodu
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku 
Sałatka:
1 średnia sałata
garść roszponki
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
małe opakowanie pomidorków koktajlowych 
mała garść orzeszków do posypania



W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest za słodka możemy dodać więcej limonki-cytryny czy sosu sojowego, jeśli za słona odrobinę więcej miodu. Do marynaty wrzucamy krewetki i odstawiamy na co najmniej 30 minut. 
Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków I umieszczamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy około 3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. 

Warzywa na sałatkę myjemy. Sałatę lekko rwiemy, a resztę warzyw kroimy na drobniejsze kawałki. 
Całość mieszamy i na wierzchu układamy upieczone krewetki, lekko polewając sosem z marynaty i posypując posiekanymi orzeszkami. Smacznego. 





Płaski brzuch- posiłki dietetyczneLato w pełni!Skandynawskie lato 2014Skandynawskie lato 2014Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni zBLOGowani.pl

6 komentarzy :

  1. uwielbiam krewetki, więc ten przepis to coś dla mnie, a właśnie poszukuje nowych przepisów na sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast krewetek można uzyc czegos innego?
    Czy orzeszki maja być słone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno do podawania sałatki przydadzą się odpowiednie sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw tylko i wyłącznie przeznaczone do serwowania jedzenia. W innym przypadku gdy użyjemy normalnych sztućców to niestety ale dużo z takiego dania może znaleźć poza talerzem.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly