środa, 18 czerwca 2014

Naleśniki kokosowe



Cienkie, delikatne naleśniki, z wyraźnym smakiem kokosowym i bardzo chrupiącymi brzegami.
Smażone nieco dłużej niż klasyczne, mogą być jedzone nawet bez dodatków. Lekko przypominają cienkie domowe gofry.
W sezonie letnim polecam z dodatkiem wszelkich serków, czekolady, świeżych owoców lub ulubionych lodów.


Składniki – około 16 naleśników
400 ml mleka kokosowego – 1 puszka
250 g mąki 
80 g cukru
2-3 jajka
40 g wiórków kokosowych
20 g oleju kokosowego – ewentualnie inny roślinny
200 ml ciepłej wody


Mleko przelewamy do miski. Dodajemy ciepłą wodę i mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Dodajemy cukier oraz przesianą mąkę, dokładnie mieszamy całość. 
Wbijamy jajka i miksujemy ciasto na gładką konsystencję. 
Dodajemy wiórki kokosowe i łyżką łączymy je z ciastem – nadają one dodatkowy smak i konsystencję ciasta.
Ciasto powinno być dosyć płynne, lekki i jednolite.

Patelnie nagrzewamy na średnim ogniu. Najlepiej teflonową, lekko przecierając ręcznikiem papierowym zwilżonym tłuszczem. Ciasto wlewamy na patelnie i rozprowadzamy równomiernie.
Smażymy je trochę dłużej niż zwykle, aż brzegi zaczną lekko brązowieć, ale uważamy by ich nie przypalić. 
Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. 
Smacznego




Wegetariański obiad IIILato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

7 komentarzy :

  1. są cudowne! naleśniki to moje comfort food, dlatego każdy tak świetny przepis mnie zachwyca, a kokosowe tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYJĄTKOWE ! MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ:) TYMCZASEM ZAPRASZAM NA CYNAMONOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM I SYROPEM OWOCOWYM:POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/nalesniki-waniliowo-cynamonowe-z-serkiem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosowe naleśniki <3 cudo na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnym pomysł wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak wyglądają swietnie, ;) muszę takie zrobić - kradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly