poniedziałek, 16 czerwca 2014

Ciastka gryczano - maślane


Chrupiące, maślane ciasteczka ze słodyczą nadaną przez mąkę gryczaną i kawałeczki czekolady. Jestem pewna, że je pokochacie. 
Można je długo przechowywać, nawet miesiąc - ale uwierzcie, że będzie to trudne, chyba, że upieczecie ich więcej.


Składniki:
1 1/4 szklanki wybranej mąki
3/4 szklanki mąki gryczanej

230 g miękkiego masła

2/3 szklanki cukru (można również użyć cukru brązowego lub słodzika)

1/4 łyżeczki soli
80 g drobno posiekanej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii




W średniej misce mieszamy obie mąki. W osobnej misce ucieramy mikserem masło, cukier i sól, na gładką, kremową masę. Dodajemy kawałki czekolady i ekstrakt, następnie mąkę i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie, aż będzie gładkie. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę, lub zamrażarki na około 20-30 minut.


Piekarnik nagrzewamy do 180*C

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciastka i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Czynność powtarzamy do skończenia ciasta.


Ciastka pieczemy w temperaturze 180*C, aż osiągną złoty kolor. Zostawiamy na kratce do ostygnięcia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku. 





Jeść czy grać? Jeść czy grać?Lato w pełni!

5 komentarzy :

  1. jeszcze nie piekłam nigdy nic z mąki gryczanej... chyba pora to zmienić, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie ta mąka gryczana bardzo :)
    Śliczne są te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PRZEPYSZNE CIASTKA !! DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly