poniedziałek, 19 maja 2014

Szarlotka z kruszonką cynamonową



Pyszna, klasyczna szarlotka na kruchym spodzie, z kruszonką cynamonową. Dodałam ją na początku pieczenia, dzięki czemu jest idealnie chrupka.
Podane na ciepło z gałką ulubionych lodów rozpływa się w ustach, jednak na zimno smakuje równie wspaniale. Polecam.



Składniki – forma 23 cm
Spód:

 1 ¼ szklanki mąki 
110 g niesolonego masła, zimnego
½ łyżeczki soli 
1 ½ łyżeczki cukru 
3 łyżki bardzo zimnej wody
Nadzienie:

6 kwaśnych, dużych jabłek – obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
⅔ szklanki cukru
2 łyżki mąki 
1 łyżeczka cynamonu 
½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
¼ łyżeczki soli 
Sok z połowy cytryny 
Kruszonka:

1 szklanka mąki 
1 łyżeczka cynamonu 
1 szklanka brązowego cukru
1 płatków owsianych błyskawicznych (lub z grubsza zmielonych zwykłych) 
1 łyżka startej skórki z cytryny 
110 g miękkiego masła




1 szklankę mąki, masło pokrojone na drobne części, sól i cukier zagniatamy razem lub za pomocą robota kuchennego, aż wygląda jak krucha mieszaniny. 
Dodajemy po łyżce lodowatej wody, za każdym razem zagniatając/miksując, aż uzyska zwartą konsystencje. 
Ciasto umieszczamy na czystej powierzchni i delikatnie, jak najmniejszą ilością ruchów rozwałkowujemy na kształt niedużego koła. Placek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. 

Jabłka kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki. Wrzucam do miski i dodajemy cukier, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i sok z cytryny. Dobrze mieszamy i odstawiamy na bok.


Wszystkie składniki na kruszonkę dobrze mieszamy/miksujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
Piekąc szarlotkę w tortownicy należy pamiętać o wyłożeniu formy pergaminem. 

Uformowane ciasto wyjmujemy z lodówki i ostawiamy na 5 minut w temperaturę pokojową. 
Ciasto rozwałkowujemy na średnicę 30 cm, podsypując mąką w razie potrzeby. Wykładamy nim naczynie żaroodporne lub przygotowaną formę, delikatnie i równomiernie przyciskamy je do powierzchni. 

Na spód wykładamy jabłka i polewamy je sokiem z cytryny. Rozkładamy równomiernie kruszonkę.Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową na pierwsze 40 minut pieczenia. Pieczemy przez 55 minut i pozostawiamy do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny podzieleniem na porcje. 
Smacznego.





Piknik majowy Mama to potrafi!Jadłospis dla Mam

3 komentarze :

  1. ooooo jak jesiennie :) dawno nie jadłam szarlotki, bo właśnie z jesienią się kojarzy, teraz to mi smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly