wtorek, 22 kwietnia 2014

Sernik na zimno z białą czekoladą i owocami


 
Wspaniały sernik na zimno, bez dodatku cukru oraz jajek. Dzięki dodatkowi białej czekolady jest niezwykle kremowy, a świeże owoce w galaretce idealnie kontrastują z masa serową. 
Możecie go wykonać bez biszkoptów na bokach, jak również na ulubionym spodzie.



Składniki - tortownica 18 cm
500 g twarogu półtłustego(zmielonego) lub w wiaderku
300 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 ml kremówki 36%
około 600 g świeżych owoców np. truskawek, malin
2 opakowania galaretki 
1 opakowanie biszkoptów
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej wody (sernik możecie również wykonać bez niej, lecz będzie mniej zwięzły i krócej wytrzyma w ciepłe dni poza lodówką) 



Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lecz z ½ lub ¾ ilości wody. 
  
Twaróg miksujemy z roztopioną czekoladą (może być lekko ciepła). 
Dodajemy ekstrakt waniliowy i jeszcze raz miksujemy.  
W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i delikatnie mieszamy ją z masą serową. 


Do przestudzonej żelatyny dodajemy dużą łyżkę sera, następnie wlewamy na całej masy serowej. 


Wzdłuż boków tortownicy układami biszkopty, wylewamy masę serową, układamy owoce i zalewamy częściowo stężałą galaretką. Wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Smacznego





Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaSmaki dzieciństwaLekka Wielkanoc

5 komentarzy :

  1. Ale dziś na blogach truskawkowo <3
    A ciasteczko prezentuje się znakomicie :))))
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi się właśnie od dawna marzy taki sernik w biszkoptach, tylko jakoś się za niego zabrać nie mogę... Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam. Mało z nim roboty, dla odmiany po świątecznym jedzeniu lekki i na pewno będzie smakować;)
      Pozdrawiam;)

      Usuń

Printfriendly