piątek, 28 marca 2014

Naan z patelni krok po kroku


Domowego pieczywa, którym codziennie byłam goszczona w Turcji nie zastąpią jego żadne kupne odpowiedniki. Najlepszą regionalną kuchnie oraz jej sekrety znają najlepiej gospodynie domowe. To w ich domach powstają najlepsze dania, którym przyznałabym każdą nagrodę.

Podzielę się więc z Wami przepisem krok po kroku na najlepsze chlebki Naan. Są idealnie miękkie, dzięki wykorzystaniu jogurtu greckiego i aromatyczne, przez wykorzystanie świeżych ziół i przypraw.
Możecie je spożywać na każdy posiłek w ciągu dnia. Pieczywo na śniadanie lub kolację, czy dodatek do obiadu. Trudno się od nich oderwać, więc warto mieć je pod ręką świeże, lub mrożone, i tak będą wyśmienite.

Składniki (8 sztuk): 
4 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z pełnoziarnistą) 
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru
¼ szklanki ciepłej wody 
¾ łyżeczki suchych drożdży
¾ szklanki ciepłego mleka
1 szklanka greckiego jogurtu
+ masło/oliwa do posmarowania
świeża kolendry lub inne zioła/czosnek/czarnuszka do posypania



W misce średniej wielkości  rozpuszczamy w ciepłej wodzie cukier i suche drożdże.  Odstawiamy  na 10 minut lub aż masa zacznie się pienić i rosnąć.

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.

Gdy spienione drożdże zaczną pachnieć chlebem dodajemy ciepłe mleko i jogurt . 
Mokre składniki wlewamy do suchych i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Powinno być lepkie i miękkie, ale jednocześnie dać się formować w kulę. 
Przykrywamy miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub na całą noc do lodówki. 

Gotowe ciasto dzielimy na 8 równych części i za pomocą wałka do ciasta, spłaszczymy każdy kawałek do owalnego kształtu.


Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. 
Każdy z placków możemy posmarować rozpuszczonym masłem i posypać ulubionymi przyprawami.
Chlebki umieszczamy na gorącej patelni i przykrywamy pokrywką. 
Smażymy przez 1 minutę, aż zobaczymy bąbelki.  Przerzucamy na drugą stronę i smażymy 1-2 minut, aż zobaczymy brązowe ‘plamki’. 
Gotowe chlebki Naan możemy lekko posmarować masłem, posypać odrobiną soli, świeżej kolendry lub innych ziół.
Możemy je zamrozić w szczelnej torebce(i podgrzewać w mikrofali) lub zawinąć w lnianą ściereczkę i spożywać świeże.




6 komentarzy :

  1. Kiedyś robiłam :) Fajna sprawa ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie:) Dziś je zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będę równie, lub nawet bardziej pyszne jak moje;)

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie. Jestem ciekawa czy wyjdą z mąką owsianą. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly