środa, 26 marca 2014

Ciastka owsiane z wiśniami, orzechami i białą czekoladą


Pyszne, Owsiane ciasteczka z białą czekoladą, suszonymi wiśniami oraz orzechami macadamia, miękkie i lekko ciągnące się, z dodatkiem oleju kokosowego, dzięki czemu zachowują bardzo długo świeżość i miękkość. 
Wszyscy kochamy ciasteczka, a kiedy z kuchni dochodzą tak wspaniałe zapachy jak podczas ich pieczenia trudno Wam będzie odpędzić się od ‘pomocników’;) 



Składniki (około 40 ciastek):

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (lub normalnych, lekko zmielonych)
1 łyżeczka sody oczyszczonej¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego (lub innej tłuszczu)
¾ szklanki brązowego cukru lub 
7 łyżek stevii
2 jajka, w temperaturze pokojowej
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka orzechów, posiekanych – u mnie macadamia
1 szklanka suszonych wiśni
1 szklanka chipsów z białej czekolady (lub 1,5 tabliczki posiekanej) 



Piekarnik nagrzewamy do 180*C. 
Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie łączymy składniki. Dodajemy posiekane orzechy, wiśnie oraz czekoladę. Mieszamy łopatką. 
 Ciastka przekładamy na kratkę do zupełnego ostudzenia.
 Smacznego!



W misce mieszamy mąkę, płatki, sodę, cynamon i sól. W misce od miksera ubijamy rozpuszczony tłuszcz wraz z cukrem do połączenia składników. Dodajemy jajka oraz ekstrakt i jeszcze raz miksujemy około 2 minut na gładką masę. 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, spłaszczamy do rozmiaru średnicy około 4-5 cm. 
Ciastka pieczemy około 8-10 minut, do momentu, aż zaczną lekko brązowieć. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut na blasze do ostudzenia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku. 





Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze :

Printfriendly