piątek, 31 stycznia 2014

Indyjskie Chaat Masala z wołowiną


Przepis na Chaat Masala pojawił się już na samym początku bloga. Dziś podam wam przepis z dodatkiem wołowiny, większą ilością przypraw i bogatszym smakiem. Z czasem człowiek się uczy, a w kuchni najlepiej kierować się własnym smakiem. Próbować i tworzyć;)

Jest to wspaniałe i rozgrzewające danie - w sam raz na ten 15* mróz za oknem.
Treściwe, aromatyczne i pyszne.


Składniki (2 porcje):
250 g mięsa mielonego wołowego
½ puszki cieciorki (200 g)
1 cebula, pokrojona w 
3-4 ząbki czosnku
kawałek imbiru – posiekany
świeża papryka chili, posiekana (ilość do smaku)
2 łyżki sosu sojowego
kilka gałązek rozmarynu
ok. 100 ml sosu pomidorowego
szczypta cynamonu
1 łyżeczka kolendry (najlepiej świeżo zmielonej)
2 łyżki przecieru pomidorowego (lub więcej sosu)
½ łyżeczki curry, słodkiej papryki, pieprzu, majeranku, kuminu, kurkumy, garam masala, 
1 łyżeczka  Chaat masala – jeśli posiadacie (do kupienia np. w Kuchniach Świata)
sól, do smaku
świeża kolendra/lubczyk (lub suszona) – do podania 

Na głęboką patelnie na średnim ogniu wrzucamy cebulę, podsmażamy ją około 10 minut lub dusimy na przykład na wodzie(stale podlewając wodę), do miękkości. 
Następnie dodajemy posiekaną chili, imbir oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Po chwili wrzucamy mięso, przyprawy i smażymy na małym ogniu, aż mięso nie będzie surowe. 
Dodajemy pomidory, cieciorkę, jeśli jest to potrzebne podlewamy odrobiną wody. 
Dusimy pod przykrywką ok. 5-10 minut. 
Podajemy na przykład z ryżem, posypane świeżą kolendrą. 

Smacznego. 




Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa

5 komentarzy :

  1. Cudowne danie ! :) zjadłabym i poprosiła jeszcze o dokładkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostałam w prezencie od znajomej z Indii paczkę chaat masala - trudno znaleźć przepisy na jej wykorzystanie, dlatego dziękuję za tą propozycję. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly