wtorek, 14 stycznia 2014

Brownie z batata, pyszne 70kcal!


Do brownie z batata byłam nastawiona baaardzo sceptycznie i do dziś mówię o nim "wynalazek". Ale wypróbować trzeba. Dlaczego?

Po pierwsze, pewnie najważniejsze - jest zdrowe, bez zbędnego tłuszczu, cukru i białej mąki
Po drugie, całość ma mniej niż 600 kcal, zakładając, że podzielimy je na 8 to niecałe 70 kcal kawałek!
Po trzecie, jestem odważna, lubię eksperymentować i jestem otwarta na nowe rzeczy, więc brownie w przeciągu 2 dni piekłam dwa razy - bo znikło od razu.
Jeśli Was przekonałam to biegnijcie do kuchni.

A o brownie kilka słów: jest wspaniałe w smaku. Wilgotne, lekko napuszone ciasto, z wyraźnym smakiem  czekoladowym. Składników nikt nie rozpozna, idealnie się połączyły i tworzą pyszną całość.

Do ciasta możemy dodać dodatki w postaci orzechów, bakalii itp. Możemy je również dowolnie dekorować, składniki pomnożyć i zrobić dużą blachę lub rząd babeczek.
 Ja je uwielbiam pokrojone w kosteczkę z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców.


Składniki (6-8 sporych muffin lub mała blaszka):
200 g batata, ugotowanego
150 g banana (1 spora sztuka)
2 białka
40 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
1 budyń czekoladowy bez cukru (38g)
słodzik/inne słodzidło do smaku (u mnie 10 tabletek)
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia


Piekarnik nagrzewamy do 170*C

Słodkiego ziemniaka obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości.
Dodajemy banana i całość dokładnie rozgniatamy np. widelcem, tłuczkiem. 

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy zmielone płatki owsiane (wraz ze słodzikiem jeśli używamy). 
Ja to zrobiłam w zwykłym dzbanku miksującym, np. do smoothie’s ale mogą być również inne roboty kuchenne. 

Składniki mieszamy, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, budyń i jeszcze raz mieszamy. Możemy to zrobić mikserem jak i łopatką. 

Masę z białkami dodajemy do batata, dokładnie mieszamy. 

Ciasto przelewamy do foremek lub małej formy (wyłożonej papierem do pieczenia). 

Pieczemy 30 min w 170*C.



Smacznego!  






Niskokaloryczny styczeń

9 komentarzy :

  1. wygląda cudownie, spróbowałabym z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie coś bym nie wpadła ! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z batatów, powiadasz? No, trzeba będzie spróbować! W końcu przedrostek "słodkie" przed tymi ziemniakami zobowiązuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. tak mało kalorii a wygląda pysznie :D
    kradne przepis ;)

    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile czasu się gotuje batata? Jak ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle batata kroję na mniejsze części, ugotowanie zajmuje wtedy mniej czasu - około 15 minut do miękkości.

      Usuń
  6. Rewelacyjne są te muffinki. Ja jeszcze wrzuciłam do nich kropelki czekoladowe a z wierzchu posypałam wiórkami. Ale w smaku są naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly