środa, 13 listopada 2013

Pieczona owsianka bananowa z masłem orzechowym



Zupełnie nieświadomie zdjęcie jest w “zimowych” klimatach, a przynajmniej tak mi się wydaje. Chociaż pewnie część z Was nie może się doczekać pierwszego śniegu, to ja już grzeje się pod kocem z kubkiem gorącej herbaty. Rano, po wyjściu z ciepłego łóżka owsianka to wspaniała rzecz. Taka pyszna, kremowa, pachnąca. Najlepiej smakuje jedzona w leniwe weekendowe poranki, ale w ciągu tygodnia również nic jej nie ujmuje.


Składniki (1 porcja):
½ szklanki płatków owsianych
1 dojrzały banan
¾ łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
kropla ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła orzechowego (lub więcej;))
około 200-250 ml mleka (opcjonalnie wody lub pół na pół)
Ulubione dodatki według uznania (nasionka, orzechy, suszone owoce, konfitury, czekolada itd.)


Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Kokilkę lub miseczkę (którą możemy piec w piekarniku) smarujemy odrobiną tłuszczu. W miseczce rozgniatamy banana (u mnie 2/3 a reszta w plasterkach na wierzchu), dodajemy mleko/wodę, masło orzechowe i ekstrakt.
W małej miseczce mieszamy płatki owsiane i przyprawy suche. Dodajemy je „papki”  bananowej i dobrze mieszamy do połączenia składników.  
Możemy też dodać ulubione dodatki – teraz, przed pieczeniem lub tuż przed podaniem na gotową owsiankę.

Przekładamy do kokilki i pieczemy około 20-30 minut. 


Zdrowe słodkości Śniadania do pracy/szkoły

4 komentarze :

  1. owsianka, banan i masło orzechowe, te słowa wystarczą by wiedzieć że to jest przepyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie, składniki należą do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjjj, zjadłabym taką. w całości i jeszcze z górką masła orzechowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! Garnek owsianki i tyyyyle masła orzechowego :D

      Usuń

Printfriendly