piątek, 15 listopada 2013

Masło orzechowe



Tak, jest kaloryczne. I tak, uwielbiam je, wręcz uzależnia. Łyżeczka za łyżeczką;)
Niezmiernie ciesze się również, że staje się coraz bardziej popularne w Polsce. 

Robiąc je sami w domu możemy zrobić dziesiątki różnych wersji oraz sami zdecydować o jego konsystencji. Jest naturalne, bez zbędnych dodatków, więc myślmy o jego zaletach i nie martwmy się o kalorie;)

A zalet możemy wymienić całkiem sporo, pomijając oczywiście smak. Między innymi masło orzechowe jest doskonałym źródłem witaminy E, błonnika oraz białka. Jest też bogate w kwas foliowy, a także zawiera tryptofan, pomaga on zwalczać depresje.  

Przedstawię Wam mój przepis podstawowy oraz kilka propozycji dodatków, a jeśli macie swoje ulubione wersje dajcie znać w komentarzach.

Wersja podstawowa, składniki: 
orzeszki ziemne prażone, solone (zwykle robię z opakowania 900 g) 
Możemy też użyć innych orzechów, np. migdałów. 

Chcecie zrobić własnoręcznie prażone orzeszki? Nic prostszego. Orzechy obieracie i podpiekacie na suchej patelni lub blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170*C, mieszając od czasu do czasu. Uważamy aby ich nie przypalić, wystarczy lekko zarumieniony kolor. 

Food Procesor: Orzeszki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Po około 10-15 minutach, stopniowo, powstanie gładka masa. 

Blender: Ja robiłam w tej wersji. Masło robiłam partiami, aby  nie wykończyć urządzenia. Około 1/3 naszych orzechów miksujemy do czasu aż uzyskamy ulubioną konsystencję. W międzyczasie doradzam "zbierać" szpatułką lub łyżką orzechy ze ścianek i robić małe przerwy dla urządzenia. 

Zwykle wychodzą mi 2 średnie i 1 malutki słoiczek. Nie mogę się też powstrzymać or zrobienia kilku wersji. Dodatki dodajemy na samym końcu, mieszając jeszcze chwilę do połączenia składników. 

Propozycje smaków:
- Masło orzechowe, miodowe - około 1 łyżka miodu na 300 g orzechów
- Masło orzechowe, cynamonowe - 1 łyżeczka na 300 g orzechów
- Masło orzechowe z rodzynkami - mała garstka rodzynek na 1 średni słoik
- Masło orzechowe, karmelowe - około 100 g masy kajmakowej z puszki na słoiczek
- Masło orzechowe, czekoladowe (możemy użyć kakao, czekolady w proszku, czekolady białej, mlecznej, gorzkiej lub wymieszać np. kakao i czekoladę mleczną) - ilość wedle gustu. Czekoladę w kostkach rozpuszczamy w mikrofalówce, dodajemy do masła i mieszamy. Możemy też zetrzeć ją na tartce lub dodać chipsy czekoladowe. 
Polecam także łączenie dodatków. 




Zdrowe słodkości

4 komentarze :

  1. domowe masło orzechowe, świetnie Ci wyszło *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. zamierzam zrobić ! obiecuję sobie i mam nadzieję,że do tego dojdzie bo domową nutellę już robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam masło orzechowe :) muszę kiedyś zrobić takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly